Hírforrás

Megható történet az utolsó tehenes gazdáról, aki koporsót font magának

A szatmári falvakból egykor hatalmas tehéncsordák jártak a legelőkre, mára azonban a kis falvak nagy csordái nyomtalanul eltűntek. Zsigmond Dezső Kolompok nyelvén – Gyékénykoporsó című új dokumentumfilmje az utolsó tehenes gazdák egyikéről, Balla Bálintról szól. A film most Argentínában is bemutatkozik.

Argentína pénteken kezdődő, A-kategóriás Mar del Plata-i filmfesztiválján vetítik Zsigmond Dezső Kolompok nyelvén – Gyékénykoporsó című dokumentumfilmjét.

Magyarország szatmári falvaiból egykor hatalmas tehéncsordák jártak a legelőkre, de a tehenek kolompszava mára lélekharanggá változott, mert a kis falvak nagy csordái eltűntek. Balla Bálint, az utolsó tehenes gazdák egyike búcsút vett jószágaitól, majd tiszai gyékényből és fűzfavesszőből koporsót font magának. A képekből, zenéből, zörejekből építkező huszonhat perces portré egy mára teljesen elsüllyedt világot idéz fel.

A film operatőre Lovasi Zoltán, Mohi Sándor, Bucsek Tibor, a vágó Koncz Gabriella, a hangért Kapcsos Vince felelt, producere pedig Szederkényi Miklós. A dél-amerikai filmfesztivált megelőzően a horvátországi Vukovarban, a Dunamenti országok filmes seregszemléjén aratott sikert a Mediawave nemzetközi versenyprogramjában is szereplő alkotás.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top