+ Irodalom

Észak-afrikai származású szerzők osztoztak a Francia Akadémia regénynagydíján

Boualem Sansal

Két franciául író, észak-afrikai származású szerző, a tunéziai gyökerű Hédi Kaddour (Les Prépondérants) és az algériai Boualem Sansal (2084) kapta megosztva csütörtökön a Francia Akadémia regénynagydíját.

Két franciául író, észak-afrikai származású szerző, a tunéziai gyökerű Hédi Kaddour (Les Prépondérants) és az algériai Boualem Sansal (2084) kapta megosztva csütörtökön a Francia Akadémia regénynagydíját. Mindkét író 11 voksot kapott a negyedik fordulóban, míg Agnes Desarthe-ra egy ember szavazott a zsűriben – közölte Helene Carrere d’Encausse, az Akadémia titkára.

Ez a harmadik alkalom, hogy egyszerre két regénynek ítélik oda az egyik legrangosabb francia irodalmi díjat.A két szerző együtt érkezett az Akadémiára, ahol korábban olyan írókat díjaztak, mint Francois Mauriac, Michel Tournier vagy a Nobel-díjas Patrick Modiano.A Francia Akadémia regénynagydíja 10 ezer eurós pénzjutalommal jár. Mindkét író regénye a közelmúltban jelent meg és nagyon pozitív kritikai visszhangot kapott.

Hédi Kaddour regénye, a Les Prépondérants az 1920-as években a gyarmatosított Észak-Afrika megkövült társadalmában játszódik. A Jean Freustié-díjjal már elismert mű a november 3-án odaítélendő Goncourt-díj nagy esélyesének számít. A hetven éves író Tuniszban született, számos verseskötet után 2005-ben jelentette meg első regényét, a magyarul is olvasható Waltenberget, amely akkor elnyerte a legjobb első regénynek járó Goncourt-díjat.  A szintén franciául író Boualem Sansal algériai szerzőnek a Gallimard kiadónál megjelent 2084 című regénye egy iszlamista totalitárius állam felemelkedéséről szól.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top