+ Film

Rangos nemzetközi fesztiválokon versenyez a magyar rendező első mozifilmje

Szerdai gyerek

Valladolid, Segovia, Cottbus, Stockholm, Kairó és Kalkutta nemzetközi filmfesztiváljain is indul Horváth Lili Karlovy Varyban díjazott első mozifilmje, a Szerdai gyerek – olvasható a Magyar Filmunió hétfői közleményében.

Valladolid, Segovia, Cottbus, Stockholm, Kairó és Kalkutta nemzetközi filmfesztiváljain is indul Horváth Lili Karlovy Varyban díjazott első mozifilmje, a Szerdai gyerek – olvasható a Magyar Filmunió hétfői közleményében.

Európa legnagyobb múltú filmes seregszemléi közé tartozik az idén fennállásának 60. évfordulóját ünneplő spanyolországi Semana Internacional de Cine de Valladolid (SEMINCI), ahol a Szerdai gyerek a Meeting Point elnevezésű, tizenhárom alkotást felvonultató versenyprogramban indul. A spanyol premiert Horváth Lili részvételével kedden tartják Valladolidban, majd Segovia filmfesztiválján is vetítik az alkotást.

A jövő héten a kelet-európai filmtermés izgalmas alkotásait felvonultató cottbusi filmfesztiválon, majd Svédország elsőszámú seregszemléjén, a stockholmi nemzetközi filmfesztivál versenyében is indul a Szerdai gyerek. A premiereken és a közönségtalálkozókon is részt vesz Horváth Lili, aki a rendezés mellett a film forgatókönyvét is jegyzi.  A különös felnőtté válási történetet bemutató, magyar-német koprodukcióban készült dráma az európai premierek mellett a Közel-Kelet, valamint Afrika egyetlen A-kategóriás filmfesztiváljára is meghívást kapott. A november 11-én kezdődő kairói mustrán a Szerdai gyerek 14 filmmel együtt versenyez az Arany Piramisért, míg a hónap második felében Kalkuttában, India nagyszabású filmfesztiválján tűzik műsorra a filmet – olvasható a közleményben.

A Szerdai gyerek hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga), aki önsorsrontó hajlama ellenére is azért harcol, hogy négyéves fia felügyeleti jogát megszerezze. Az önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik, a régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia. A Szerdai gyerek az 50. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Nyugattól Keletre (East of the West) szekció fődíját, valamint a kritikusok Fedeora-díját is elnyerte. Szeptemberben műsorra tűzte a haifai filmfesztivál, műsoron volt a Film by the See című filmfórumon a hollandiai Vlissingenben, továbbá a luxemburgi CinEast filmfesztiválon is.

A film producere Fehér Károly, vágója Szabó Dániel, operatőre pedig Maly Róbert volt. A főbb szerepekben Vécsei Kinga mellett Antal Zsolt és Thuróczy Szabolcs látható, a zenéért Presser Gábor, a hangmérnöki munkálatokért Várhegyi Rudolf felelt. A magyar mozikban december 3-tól látható Szerdai gyerek a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült – áll a közleményben.

A Szerdai gyerek előzetese:

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top