+ Oktatás

Öt hónap börtönt kapott a tanítónő

Monica Chiorean

Öt hónap börtönt és hatvan nap közmunkát kap büntetésként a Sigismund Toduţă Zenelíceum tanítónője, Monica Chiorean, aki keresetlen szavakkal alázta meg első osztályos kisdiákját.

Öt hónap börtönt és hatvan nap közmunkát kap büntetésként a Sigismund Toduţă Zenelíceum tanítónője, Monica Chiorean, aki keresetlen szavakkal alázta meg első osztályos kisdiákját. Mivel a pedagógus elismerte tettét, az ügyészség a büntetés mértékét vádalkuval állapította meg – írja a maszol.ro.

Az ügy májusban robbant ki, amikor Monica Chioreanról olyan hangfelvételeket szellőztetett meg a sajtó, amelyeken féleszűnek, hülyének nevezi első osztályos diákját:

Te hülye vagy a fejeddel, hol a fenébe láttad, miért írsz nullát?… Te normális vagy?… Menj a fenébe vissza az előkészítőbe! Menj vissza az óvodába! … Hová tetted az eszed? Gyere a francba ide a katedrához… Féleszű, ami vagy! … Csecsemő!

A tanítónő magánéleti problémákkal magyarázta tettét. Ugyanakkor a szülők közül sokan kiálltak mellette, mondván, a zenelíceumban elért eredményei miatt ne bocsássák el állásából, inkább jobban oda kellene figyelni egymásra. Az iskola vezetősége eleget tett a kérésnek, ennek ellenére az igazgatósága lemondott tisztségéről, ezzel együtt fél évig 15% fizetéscsökkentéssel sújtotta a tanítónőt.

A bíróság az öt hónap börtön mellé közmunkát is kiszabott a pedagógusra: a hatvan napos közmunkát a polgármesteri hivatalnál vagy a Christiana Orvosi Keresztény Filantropikus Egyesületnél kell elvállalnia.

Az ügyészség javaslatát a kolozsvári bíróságnak is jóvá kell hagynia. A vádalku része, hogy a szabadságvesztés végrehajtását két éves próbaidőre felfüggesztik. A próbaidő alatt Monica Chioreannak egy sor feltételt kell teljesítenie.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top