+ Sztori

6,5 millió forint egy túlélőkészletből maradt kekszért

A világ legdrágábbjává avanzsált rágcsálnivalót az 1912-ben elsüllyedt luxus óceánjáró egyik utasa, a Carpathia hajó által kimentett James Fenwick vette magához a mentőöv felszereléséből.

Egy angliai árverésen 6,5 millió forintnak megfelelő összegért ért kelt egy darab 103 éves keksz, amely a Titanic egy mentőövének túlélőkészletéből maradt fenn – írja a bbc.com.

A Spillers & Bakers által gyártott, Pilot márkájú, 9-szer 10 centiméteres kekszért egy görög gyűjtő fizetett 15 ezer brit fontot a wiltshire-i Devizesben szombaton tartott árverésen, amelyen különféle Titanic-relikviák kerültek kalapács alá.

A keksz, amelyért előzetesen legfeljebb 10 ezer fontot reméltek, a világ legdrágább nassolnivalója lett – közölte az árverést lebonyolító Henry Aldridge & Son aukciósház.

A világ legdrágábbjává avanzsált rágcsálnivalót az 1912-ben elsüllyedt luxus óceánjáró egyik utasa, a Carpathia hajó által kimentett James Fenwick vette magához a mentőöv felszereléséből.

Az aukción 129 ezer fontért (56 millió forintért) talált vevőre az az ezüstserleg, amellyel a Titanic tehetősebb túlélői ajándékozták meg hálából a katasztrófa helyszínére siető Carpathia hajó kapitányát, Arthur Rostront.

Az aukciósház szerint az annak idején Molly Brown túlélő által átnyújtott serleg lett a mind ezidáig a harmadik legmagasabb áron elkelt Titanic-emléktárgy.

Az árverésen 21 ezer fontot (9,1 millió forintot) fizettek egy fotóért, amelyet a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről készített a katasztrófa után egy másik gőzös alkalmazottja.

A fekete-fehér felvétel pontosan aznap reggel készült, amikor 1912. április 14-én éjszaka a Titanic hullámsírba merült az Atlanti-óceánon.

A fotót és a kézzel írt beszámolót a Prinz Adalbert tengerjáró gőzős főpincére, M. Linoenewald készítette, a hajó órákkal a Titanic elsüllyedése után haladt el a jéghegy mellett. Akkor még nem tudták a hajón, hogy a Titanic szerencsétlenül járt.

A német pincér leírta, hogy vörös festék volt látható egy hatalmas jéghegyen. (A Titanic vízszint feletti oldalát vörösre festették.)

Az 1912-es hajókatasztrófa 1523 ember életét követelte.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top