+ Tudomány

Idegen civilizáció hatalmas építményei okozzák a csillag fényváltozását

Sok marhaság megjelenik az interneten tudományos köntösben és sötét kapucniban, de a fenti cím a Magyar Tudományos Akadémia egyik cikkének információiból származik. A pontosság kedvéért idézzük.

Sok marhaság megjelenik az interneten tudományos köntösben és sötét kapucniban, de a fenti cím a Magyar Tudományos Akadémia egyik cikkének információiból származik. A pontosság kedvéért idézzük.

Először még csak hatalmas mennyiségű porra gyanakodtak:

A Földtől 1500 fényévnyire lévő, KIC 8462852 jelű csillag bizarr fényességváltozásainak okait egyelőre csak találgatni tudják a csillagászok. A legvalószínűbb természetes magyarázat kidolgozásában – mely szerint a szokatlan ritmusú és mértékű elhalványodásokat üstökösökből kihulló, hatalmas mennyiségű por okozza – a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és az ELTE kutatói is részt vettek (erről részletesen a Csillagászat.hu cikkében olvashat).

Az izgalmasabb verzió:

Néhány napja azonban felmerült egy sokkal izgalmasabb, ám még kevésbé valószínű magyarázat, amely egy idegen civilizáció csillag körüli „megaszerkezeteinek” tulajdonítja a példátlan fénygörbéket. A jelenség mindenesetre van annyira érdekes, hogy a Földön kívüli intelligenciák után kutató SETI-programban is megfigyelések kezdődtek – írja a Space.com.

Sok elmélet forog a tudományos világban, ma például arról adtunk hírt, hogy azért nem találnak a Földhöz hasonló bolygókat, mert a Föld az univerzum keletkezésének túl korai szakaszában jött létre. Ez így érthető is, de itt most mást olvashatunk a tudományos reményről, idézem:

Ha nem találnak semmit – ahogyan más csillagoknál sem az elmúlt több mint fél évszázadban –, akkor sem kell feladni a reményt. Éppen a KIC 8462852 furcsa fényességváltozásait rögzítő Kepler-űrtávcső megfigyelései alapján gondolják azt a csillagászok, hogy galaxisunkban, a Tejútrendszerben több milliárd Földhöz hasonló bolygó létezhet.

És aki még többet akar tudni, eljöhet egy konferenciára:

A Földön kívüli élet keresése az elmúlt évek egyik legérdekesebb kutatási területe. A keresés módszereiről, céljairól, a következő űrszondák programjairól és az európai együttműködésekről tartanak nemzetközi konferenciát október 28-–29. között az MTA Székházában, „Missions to Habitable Worlds‟ címmel. A hazai szakemberek mellett 17 ország vezető kutatói érkeznek Budapestre. Magyarország idén lett teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek, ennek megfelelően a következő űrszondás programok vezetői is ellátogatnak hazánkba.

Az eredeti cikkben megtalálod a jelentkezési címet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top