+ Irodalom

Újabb írókkal erősítik a nemzeti önbecsülést

Az Abigél is bekerült abba a válogatásba, amelynek célja összegyűjteni a magyar írott kultúra legjavát. A Nemzeti Könyvtár új köteteit Kerényi Imre mutatta be.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, aki egyszer azt találta mondani, magyar emberből nem főzünk szappant, bemutatta a Nemzeti Könyvtár nevű sorozat új köteteit:

  • Hamvas Béla: Öt géniusz – esszék
  • Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül
  • Szabó Magda: Abigél
  • a Magyar Hősök rovatban megjelent Huszárkönyv
  • Patai József A középső kapu – Héber költők
  • Illyés Gyula: Hunok Párisban

Májusban írtunk már Kerényi projektjeiről, de most elevenítsük fel, mi is az a Nemzeti Könyvtár a Nemzeti Könyvtár honlapján olvasható bemutatkozás szerint:

A Nemzeti könyvtár a magyar írott kultúra legjavát gyűjti egységes sorozatba. A válogatás első szempontja az olvasmányosság, a második a sokszínűség, a harmadik pedig nemzeti önbecsülésünk erősítése. Mindezt a tartalomhoz illő nemes kivitelben, a nagy XVIII. századi erdélyi nyomdász, Misztótfalusi kis Miklós antikva betűiből szedve, a világhírű Munken gyár Premium Cream papírján.

Emellett azt is írják, hogy a Nemzeti Könyvtár olyan családi olvasmánytárt kínál, amelynek köteteit olvasni öröm, amelynek útirajzai nyomán képzeletben bejárhatjuk Magyarországot, amelyből megfőzhetjük legjobb ételeinket, e könyvek meséit felolvashatjuk gyermekeinknek, a rendkívüli személyiségeket figyelemmel kísérve kalandozhatunk a magyar múltban, átélhetjük történelmünk katartikus pillanatait, és újra gyönyörködhetünk a vitathatatlan magyar irodalmi remekművek szépségében és erejében.

A sorozat mind a kiválasztott műveket, mind a kötetszámot illetően nyitott, a folytatást valójában a közönség formálja majd véleményével, igényeivel, javaslataival. A cél azonban mindvégig változatlan marad: olyan kötetek szülessenek, amelyeket jó olvasni, és amelyek által gazdagabb, bölcsebb, igazabb magyarok leszünk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top