+ Természet

Ha így folytatjuk, eltűnhet a bolygóról ez a csodaszép állat

Holnap lesz a hópárducok világnapja, de nincs okunk az ünneplésre: az éghajlatváltozás miatt ugyanis kihalás fenyegeti őket. Közép-Ázsia hegyvidéki területein már 4 ezernél is kevesebb hópárduc él, és a számuk egyre csökken.

Holnap lesz a hópárducok világnapja, de nincs okunk az ünneplésre: az éghajlatváltozás miatt ugyanis kihalás fenyegeti őket. Közép-Ázsia hegyvidéki területein már négyezernél is kevesebb hópárduc él, és számuk egyre csökken.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint a hópárducok élőhelyének több mint egyharmada lakhatatlanná válhat, ha nem fordítanak nagyobb figyelmet a klímaváltozás hatásainak visszaszorítására. A felmelegedés egyik látható jele az erdők szintjének magasabbra tolódása és az egyre magasabb területekre költöző mezőgazdaság és legeltetés, ami egyre kisebb területre szorítja vissza az állatokat.

A szervezet szerint ez a folyamat nemcsak azért aggasztó, mert egy veszélyeztetett faj élőhelyéről van szó, hanem azért is, mert ez egyben Ázsia legfőbb vízgyűjtő területe. Mintegy 330 millió ember él a hópárducok élőhelyén eredő folyók 10 kilométeres körzetében, akiknek napi vízellátása közvetlenül függ a terület biztonságától. Az éghajlatváltozás drasztikusan megváltoztatja a hegyekből származó víz áramlását, amellyel szerte a kontinensen tömegek megélhetése kerül veszélybe.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top