+ Tudomány

Szuperlézerrel a rák ellen?

szuperlézerközpont

A világűr kutatásában és a rák elleni harcban is nagy segítséget nyújthat a tudósoknak az új szuperlézerközpont, amelynek megnyitóját hétfőn tartották a Prága mellett Dolní Brezanyban.

A világűr kutatásában és a rák elleni harcban is nagy segítséget nyújthat a tudósoknak az új szuperlézerközpont, amelynek megnyitóját hétfőn tartották a Prága mellett Dolní Brezanyban. Az ELI (Extreme Light Infrastructure) Beamlines tudományos központ teljes kapacitással 2018-ban fog működni – közölte Roman Hvezda, az ELI menedzsere a CTK cseh hírügynökséggel.

A tudományos központ berendezéseivel a világon elsőként lesz lehetőség extrém fizikai jelenségek kutatására, szimulálni tudják majd többek között a csillagok és a bolygók belsejében végbemenő folyamatokat, élő sejtek belső szerkezetét is vizsgálhatják. A Dolní Brezany-i ELI Beamlines tudományos központ építése 2012 októberében kezdődött. Petr Necas akkori miniszterelnök az alapkőletételkor hangsúlyozta, hogy ez lesz Csehország legnagyobb és legjelentősebb tudományos létesítménye.

A várakozások alapján a világ legnagyobb teljesítményű lézere a jövőben új felfedezéseket tehet lehetővé elsősorban az egészségügyben, az optikában, az asztrofizikában, valamint az új anyagokat tesztelhet. Az ELI szuperlézerközpont építését döntően az Európai Unió finanszírozza. A tervezett költségek megközelítik 7 milliárd koronát (76 milliárd forint).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top