+ Gondolat

Lehet-e társadalmi felelőssége egy könyvkiadónak?

lengyel dénes

A profit bűvölete a könyvkiadókat sem kerüli el, de megesik, hogy ennél messzebbre tekintenek. A Helikon Kiadó új, Lengyel Dénes-sorozata erősítheti optimizmusunkat.

Sokan morfondíroznak azon, hogy a könyvkiadók – közvetlen feladatukon túl – rendelkeznek-e bármifajta felelősséggel a társadalomban zajló folyamatok tekintetében! A választ a kiadók által megjelentetett könyvek listája adja, hiszen vannak olyan kiadók, amelyek magasról tesznek az egészre. Ők persze ettől még lehetnek „jófiúk”… legalábbis azokhoz képest, akik szándékosan öntik el szeméttel a könyvesboltokat.

A Helikon Kiadó kilógva a fentiekben vázoltak közül, időről-időre bebizonyítja, hogy van élet a profiton túl, és lehet nagyobb távlatokban is gondolkodni. Azt talán nem kell bizonygatni, hogy Mindszenty József emlékiratainak kritikai kiadása nem az a könyv, amivel a trendi plázapicicák előtt villantani lehet, ahogy a magyar történelem kezdeteit tudományos alapossággal bemutató kötetekért sem fognak kacagányban sorba állni a turulvérű szittya hazafiak. (A második kötetről itt írtunk.)

Ezzel együtt lehet – sőt: kell! – ilyen könyveket kiadni… amíg lehet! Minden új, vagy újra megjelentetett régi kötet reményt ad, hogy az olvasók között vannak még Olvasók! A most útjára bocsátott Lengyel Dénes-sorozat is ebbe a körbe tartozik.

A magyar mondavilágot feldolgozó sorozatnak legalább egy-egy kötete szinte biztosan megtalálható a múlt rendszer hanyatlásakor már létező házi könyvtárakban, s emlékeim szerint akkoriban – korosztálytól függetlenül – slágerkönyvnek számított, ami azt is jelenti, hogy a mai felnőttek között sok olyan van/lehet, aki szívesen odatenné gyermeke ágya mellé… a sandán befurakodó bornírtságok helyett! Persze, ez nem is annyira egyszerű feladat, hiszen a múlt század utolsó előtti évtizedében megjelent kötetek mára már az antikváriumok kínálatából is kikoptak, s nagy szerencse kell a beszerzésükhöz.

Annyi balszerencse közt, oly sok viszály után talán kicsit felderül borús ábrázatunk, ha kezünkbe vehetjük végre Lengyel Dénes könyveinek friss, nyomdaszagú köteteit… (közben már odafigyelhetünk arra is, hogy mikor kerül a polcokra Lengyel Dénes fiának napjainkkal foglalkozó kötete, az Új magyar bestiárium.)

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. barocco szerint:

    Ezeknek is csak a lé számít, csak kicsit ügyesebben csinálják….. A tehenet nem levágják, hanem fejik….

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top