+ Irodalom

Hogyan rúgnak ki ma egy szerkesztőt a Magyar Szónál?

kontra ferenc

Kontra Ferenc, József Attila- és Márai Sándor-díjas író 12 éven át szerkesztette a Magyar Szó Kilátó irodalmi mellékletét. Varjú Márta, a lap főszerkesztője múlt héten közölte vele, hétfőtől nem ő szerkeszti a szombat-vasárnapi szám mellékletét.

Kontra Ferenc, József Attila- és Márai Sándor-díjas író 12 éven át szerkesztette a Magyar Szó Kilátó irodalmi mellékletét. Varjú Márta, a lap főszerkesztője múlt héten közölte vele, hétfőtől nem ő szerkeszti a szombat-vasárnapi szám mellékletét.

De Kontra Ferenc nem hagyta annyiban, merthogy szakmai érv nem hangzott el. A küzdelem tíz napjának történetét olvashatod itt.

Október 2. péntek

Varjú Márta közli Kontra Ferenccel, a Magyar Szó Kilátó című irodalmi/közéleti mellékletének szerkesztőjével, hogy leváltja őt a szerkesztői posztról, helyére Patócs László kerül. (Patócs László nem státusban lévő munkatársa a Magyar Szónak, eddig nem volt jellemző, hogy külsősök szerkesszék a mellékleteket. Alkalmazásba venni viszont valószínűleg nem lehet, ugyanis országos szintű létszámstop van érvényben.)

okt. 9. péntek

A Magyar Mozgalom honlapján megjelenik Kontra Ferenc tárcája, amelyben ismerteti leváltásának körülményeit, egyúttal dehonesztáló megjegyzéseket tesz Lovas Ildikóra, illetve a Híd Kör nevű, fiatal alkotókat tömörítő csoportosulásra, valamint annak nem formális vezetőjére.

A Híd Kör reagál Kontra írására.

Patócs László is reagál Kontra írására.

Kontra beszámolójából kiderül, hogy leváltását a főszerkesztő azzal indokolta: negatív kritikát közölt Lovas Ildikó legújabb regényéről („meg kellett volna gondolnod, milyen kritikákat közölsz”).

Kontra leváltása kiváltotta a Magyar Szó szerkesztősége egy részének felháborodását, elsősorban azért, mert meglátásuk szerint semmilyen szakmai érv nem hangzott el a leváltáskor, másodsorban pedig azért, mert a Magyar Szó szerkesztőségében van öt olyan ember, aki alkalmas az irodalmi melléklet szerkesztésére.

A szerkesztőség egy része egyébként is felháborítónak tartja, hogy Varjú Márta már számos embert váltott le korábbi pozíciójából, s ezeket a leváltásokat soha nem indokolta meg. A leváltottak alacsonyabb fizetési státusba, kevésbé felelős, gyakran nem a profiljuknak megfelelő munkakörbe kerültek. A lap színvonala hónapról hónapra zuhan. (Egyetlen példa: a vajdasági magyarságot húsbavágóan érintő kérdésről, az iskolai magyar tagozatok összevonásáról született egy riport, amelynek például nincs szerzője. Sem szerkesztője. Sem egyetlen, a riport műfaja által megkövetelt jellemzője.)

Október 11.

A Magyar Mozgalom Tájékoztatási Szaktestülete állásfoglalást tett közzé az ügy kapcsán, amelyben felszólítja

a Magyar Nemzeti Tanács, mint a Magyar Szó alapítójának tájékoztatási bizottságát, hogy a történtek fényében vizsgálja felül Varjú Márta alkalmasságát a lap főszerkesztői tisztségének további betöltését illetően.

Október 12.

A Magyar Szó igazgató bizottságának (nehezen megjegyezhető, hivatalos neve: Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete – TJGYT) három tagja a délelőtt folyamán informális találkozón vett részt, ahol jelen volt a Magyar Szó igazgatónője, főszerkesztője, és a TJGYT elnöke, Újhelyi Lukács. Az ülés végén a főszerkesztő felhívta Kontrát, hogy közölje vele: „jegelte” a leváltását és felkérte, hogy folytassa a melléklet szerkesztését. Erről a döntésről NEM ÉRTESÍTETTE Patócs Lászlót, aki abban a hitben, hogy ő a szerkesztő, dolgozott a melléklet következő számának előkészítésén.

A három TJGYT-tag az ülés után közleményt adott ki.

Ettől a ponttól gyorsultak fel az események: Újhelyi Lukács telefonon hívta fel a közlemény három aláírója közül a két hölgyet, akikkel minősíthetetlen hangnemben és hangerővel beszélt, megfenyegetve őket. Ezt követően, a hírek szerint a két hölgy szóban lemondott TJGYT-tagságáról.

A jelenlegi helyzet: van két, nem hivatalos lemondásban lévő TJGYT-tag, egy leváltott majd visszahelyezett, valamint egy kinevezett, majd leváltott mellékletszerkesztő, egy őrjöngő TJGYT-elnök és egy kétségbeesett szerkesztőség, amely a fejét kapkodja. A hangulatot érzékelendő érdemes elolvasni Tőke János reagálását a történtekre:

Patóccsal személyesen találkoztam: láttam a szemében a tüzet, az elszántságot, hogy legjobb tudása szerint igyekszik majd szerkeszteni a Kilátót. Van egy féléves terve, amelyet meg is osztott velem. Őszinte leszek: a terv nekem tetszett, csak azt nem tudom, sikerült volna-e a megvalósítása, mert félő, hogy a háttérből páran igyekeztek volna meggyőzni Patócsot, hogy most ez a kritika mehet, ez nem, vele és vele ne készüljön interjú, vagy ha már elkészült, ne jelenjen meg, vagy éppen töröljön ki részeket a szövegből…

És még biztos nincs vége…

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top