+ Irodalom

Átadták a Móricz Zsigmond-emlékplakettet

Móricz Zsigmond, Móricz-ösztöndíj

Fehér József irodalomtörténész, muzeológus kapta idén a Móricz Zsigmond-emlékplakettet. A kitüntetést csütörtökön adták át Nyíregyházán.

Fehér József irodalomtörténész, muzeológus kapta idén a Móricz Zsigmond-emlékplakettet. A kitüntetést csütörtökön adták át Nyíregyházán. Mint az ünnepségen elhangzott, Fehér József, aki 1985-től 2014-es nyugállományba vonulásáig volt a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum alapító igazgatója, évtizedek óta ápolja Móricz Zsigmond (1879-1942) író, újságíró, szerkesztő, a 20. századi realista irodalom legismertebb alakjának szellemi örökségét. Irodalomszervező tevékenységével, a Kazinczy Ferenc Társaság és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület közös programjain, könyvbemutatókon, illetve vetélkedőkön mélyíti a Móricz-kultuszt.

Emellett konferenciákon, tudományos emléküléseken vállal előadói szerepet a Móricz-kutatások eredményeinek értékelésében. Az emlékplakettet Mercs István, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület elnöke és Bihari Albertné, az egyesület alapító titkára adta át a kitüntetettnek. A kulturális egyesület az általa alapított kitüntetéssel 2009 óta azoknak a munkáját ismeri el, akik jelentősen hozzájárulnak az író életművének ismertetéséhez, annak feltárásához és a Móricz-hagyományok ápolásához.

Az elismerés alapítása óta Kováts Dániel irodalomtörténész, Móricz Imre, az író nevelt fia, Hamar Péter irodalomtörténész, Cséve Anna irodalomtörténész, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész és Hegyi Katalin főmuzeológus kapta meg a Móricz Zsigmond-emlékplakettet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top