+ Irodalom

Terrorelhárítókkal nyitott a Frankfurti Könyvvásár

rushdie

A véleményszabadság korlátozása nemcsak cenzúra, hanem támadás az emberi természet ellen – mondta Salman Rushdie, akinek meghívása miatt Irán lemondta a részvételt a könyvvásáron.

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megnyílt kedden a 67. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója.

A szokatlanul szigorú biztonsági előírásokat az indokolta, hogy a rendezvényt megnyitó sajtókonferencia vendégszónoka a folyamatos életveszélyben élő Salman Rushdie volt.

A brit-iráni író a véleményszabadság védelmére szólított fel. A gondolat és a szó szabadsága a vallási türelmetlenség és a politikai korrektség béklyója miatt is védelemre szorul – mondta.

A véleményszabadság nem csak önmagában fontos, hiszen

véleményszabadság nélkül valamennyi szabadságjog elenyészik

– mondta az Egyesült Államokban élő muszlim vallású brit állampolgár, aki ellen Sátáni versek című kötete miatt 1988-ban Khomeini ajatollah iráni vezető az író meggyilkolására felszólító vallási parancsot, fatvát adott ki.

A véleményszabadság korlátozása nemcsak cenzúra, hanem támadás az emberi természet ellen

– mondta Salman Rushdie, akinek meghívása miatt Irán lemondta a részvételt a könyvvásáron.

A kedd esti megnyitó ünnepségen hasonló gondolatokat fogalmazott meg a német könyves szakma csúcsszerve, a könyvkiadók és könyvkereskedők egyesületének (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) elnöke. Heinrich Riethmüller azt mondta, hogy a szólásszabadság és a publikáció szabadsága nem lehet vita tárgya, mert a szabad  és demokratikus társadalom alapját jelenti.

A vásáron több mint száz országból nagyjából 7300 kiállító vesz részt. A vasárnapig tartó vásárra 280-300 ezer látogatót – olvasót és szakmabelit – várnak. A rendezők több mint 4 ezer eseményt, konferenciát, felolvasást, író-olvasó találkozót szerveztek nekik. Az idei díszvendég Indonézia.

A könyvvásár magyar irodalmi programját negyedik éve a Balassi Intézet Publishing Hungary programja szervezi, az intézmény keddi közleménye szerint a korábbiakban is eredményes koncepció alapján: a rendezvény sűrűn látogatott közönségfórumain ismert német újságírók, irodalomkritikusok mutatják be magyar szerzők műveit, amelyek német fordításban az adott évben jelentek meg.

Az idei vásáron bemutatják Tóth Krisztina Akvárium című kötetét, Dragomán György Máglya című regényét, Kiss Noémi Rongyos ékszerdoboz című munkáját és Gárdos Péter Hajnali láz című könyvét.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top