+ Zene

Elhunyt Iggy Pop legendás zenésztársa

Steve MacKay

Hatvanhat éves korában elhunyt Steve MacKay, az Iggy Pop által vezetett legendás detroiti zenekar, a Stooges alapító tagja – írja a BBC.

Hatvanhat éves korában elhunyt Steve MacKay, az Iggy Pop által vezetett legendás detroiti zenekar, a Stooges alapító tagja – írja a BBC. A zenekar 1970-ben megjelent, Fun House című lemezén feltűnő Steve MacKay a múlt hónapban műtéten esett át, és az ennek szövődményeként jelentkező vérmérgezésben halt meg. A zenész a 2003-as újbóli összeállás óta turnézott a bandával.

Steve egy klasszikus hatvanas évekbeli amerikai srác volt, teli szeretettel és nagylelkűséggel bárki iránt, akivel csak találkozott.

– írta Iggy Pop egy facebookos közleményben.

Minden egyes alkalommal, amikor az ajkai közé vette a szaxofont és megszólaltatta, megvilágította az utamat.

-fogalmazott, hozzáfűzve, hogy Steve MacKay becsületére vált mind a bandának, mind egész generációjának. A Stooges többi tagjához hasonlóan Steve KacKay Michiganből származott, olyan dzsesszmuzsikusok voltak rá hatással zenéjükkel, mint Charlie Parker és John Coltrane. Iggy Poppal a művészeti iskolában találkozott, és a bandával töltött rövid idő alatt emlékezetes tenor szaxofon betétekkel járult hozzá például a Fun House és az 1970 című dalokhoz is. Steve MacKay 1970 végén lépett ki a zenekarból, de többször is feltűnt a Stooges koncertjein, és 2003-ban hivatalosan is csatlakozott az újból összeálló bandához.

Az amerikai zenész szerepelt a Stooges 2007-es Ready to Die és a 2013-as The Weirdness című albumjain, valamint pályafutása alatt zenélt együtt mások mellett a wisconsini The Violent Femmes punk formációval, Sonny Vincenttel és a Snakefinger művésznéven ismert Philip Charles Lithmannal is. A szaxofonos a Stooges harmadik tagja, aki az elmúlt években elhunyt. Scott Asheton dobos 2014 márciusában, míg testvére, a gitáros Ron Asheton 2009 januárjában halt meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top