+ Építészet

Középkori gótikus templom romjaira bukkantak, de nem módosítják az útépítési tervet

A városközpontot tehermentesítő és a 6-os főútra közvetlen csatlakozást biztosító új útnál, város és a térség számára egyaránt nagy jelentőséggel bíró beruházásnál munka közben egy középkori, gótikus templom romjait tárták fel.

A városközpontot tehermentesítő és a 6-os főútra közvetlen csatlakozást biztosító új útnál, város és a térség számára egyaránt nagy jelentőséggel bíró beruházásnál munka közben egy középkori, gótikus templom romjait tárták fel – írja a teol.hu.

A bonyhádi polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt nyilatkozta, hogy ugyan feltárják, de utána betemetik a leletet:

Akulturális örökségvédelemről szóló törvény szerint járunk el, így a feltárt templom fala sem lebontásra, sem megsemmisítésre nem kerül. A templom szentély része a hatos gyorsforgalmi út felezővonaláig nyúlik be a föld alatt, ezért teljes feltárásra nincs lehetőség. Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lelet bemutatásra kerülhessen, bár az örökségvédelmet szabályozó jogszabályokra és az időjárásra való tekintettel mindenképpen elfedésre kerül a falmaradvány. A régészeti leletek – mint a gótikus templom ablakának boltívmaradványa, vagy éppen a megtalált pénzérme – kiemelésre, maradéktalanul megmentésre kerülnek. Ahhoz, hogy a lelet későbbi bemutatására, valamint további régészeti kutatómunkára sor kerülhessen, már zajlanak a tervmódosítások

Ódor János, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója egy későbbi feltárás lehetőségét elemzi, de az út így is át fog hajtani a szenzációs leleten:

A templom feltehetőleg 150 évig állt, nagy valószínűséggel az 1543-as török hadjárat során pusztult el. A pusztulás során az építmény megőrizte az építészeti emlékeket, de találtunk harangtöredéket és ezüstpénzeket is. Az időjárási körülmények és a területen zajló útépítés miatt a maradványt feltehetően elfedik. Az épülő kereszteződés egyes elemeit részben át kell tervezni, ennek már készülnek a műszaki paraméterei. Az elfedés meg kell hogy óvja a romot, így a későbbiekben nem lesz akadálya egy újabb feltárásnak, vagy egy későbbi bemutatás lehetőségének.

Itt még több képet találsz a feltárásról a teol.hu oldalán.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top