+ Irodalom

Szabadversek a halálról

Závada Péter

El nem múló fájdalom, szorongás és gyász egy 72 oldalas, sötét színű kiskönyvbe zárva. Hogy mi is ez pontosan? Závada Péter második, Mész című verseskötete, mely a Jelenkor kiadónál jelent meg szeptemberben.

El nem múló fájdalom, szorongás és gyász egy 72 oldalas, sötét színű kiskönyvbe zárva. Hogy mi is ez pontosan? Závada Péter második, Mész című verseskötete, mely a Jelenkor kiadónál jelent meg szeptemberben. Závada Péter nevét hallva valószínűleg a magyar hip-hop és a slam poetry rajongói is egyből felkapják a fejüket. Bizony, az Akkezdet Phiai Újoncáról van szó, akinek édesapja nem mellesleg Závada Pál Kossuth-díjas író. Az apja nyomdokaiban lépkedő 33 éves költő szövegeit az Élet és Irodalom, a Jelenkor és az Alföld is publikálja. Ahol megszakad című első verseskötete 2012-ben látott napvilágot. A most megjelent Mész szintén önéletrajzi elemekből épül fel, ám a szerző ezúttal sutba dobta éles rímeit: szabadversekkel és prózaversekkel töltötte meg kötetét, melynek központi témája az anya elvesztése.

 

Závada Péter

Kezdjük az elejétől! Mit jelenthet a könyv címe? Egyrészt asszociálhatunk a cselekvést kifejező igére, elvégre a költő az elmúlásról, a hiányról ír 72 oldalon keresztül. Másrészt értelmezhetjük főnévként is. Különösen, ha elolvassuk az utolsó előtti verset, melyben találunk egy utalást Kőműves Kelemenre.

Apró kvarckristályokból állsz, anya. Ezer Celsius-fok körüli hevítés hatására szén-dioxidra és kalcium-oxidra esel szét. A szén-dioxid a lelked. Apával úgy döntöttünk, hogy szép gyöngén megfogjuk az elégett csontjaidat, az elégett véredet, és a mészhabarcs közé keverjük, noha már abban is te voltál. Aztán amit estig raktunk, leomlott reggelre.

A kötetet lapozgatva észrevehetjük, hogy egy-egy verscímmel többször is találkozunk, csak éppen számozott formában: Bűnjel (1), Bűnjel (2) Bűnjel (3), Tabu (1), Tabu (2), Tabu (3). Ám Závada nem csak a verscímekkel játszik, azok fölött is találunk címszavakat, mint például: nap <<szem <<öböl>>nyom. Bár a versek legfőbb témája a halál, szó sincs szentimentalizmusról. Sőt, pont az üres, kopár, kíméletlen tárgyilagosság és naturalizmus jellemzi a költeményeket. A Hellyé lassul című vers végén szereplő „Becsapom mögötted a halálodat.” mondat szerintem a Mész legerősebb mozzanata, és tökéletesen összefoglalja a kötet hangulatát. Fizikai és biológiai folyamatokról is olvashatunk, melyek végső soron hozzátartoznak a halálhoz, az enyészethez.

Te is kőolajból vétetsz, de én nem tudom, milyen lehet egy elhalt szervezet bomlástermékének lenni. Kisebb mennyiségben az anyakőzetben is megtalálható vagy, mikor onnan bányásznak, a színed sötét. Bár az esetek többségében lepárlással nyernek vissza. Mikor apával vissza akarunk nyerni, mi is mindig a lepárlással kezdjük. Halálodban is sokféleképpen hasznosulsz: kenőzsírként például, vagy arckrémek formájában – emlékszem, hogy szeretted a krémet, tele volt velünk a fürdőszobaszekrény. A hideg eljárás során vízzel kevernek kőzúzalékot adnak hozzád és finom szemcséjű mészkőlisztet, hogy kitöltse az apró kavicsok közötti üres tereket. Miközben a kocsifelhajtót aszfaltoztuk, arra gondoltam, hogy az emlékeim közt is vannak még kitöltetlen terek az elegyengetett sima feketeség alatt.

Fontos szerepet kapnak a leghétköznapibb tárgyak, melyek rendre az elmúlás és a hiány szimbólumaivá válnak. A Mész olvasása után nem kerülünk közelebb Závada Péterhez, a kötet inkább a lírai én lelkiállapotának lenyomatait sorakoztatja fel. Olykor kicsit ziháltnak tűnő gondolatfolyamok jelennek meg előttünk, melyek végül mégis egymásba fonódnak, és hangulatukat tekintve egységet alkotnak. Bár a 72 oldalt gyorsan átfutjuk, a verseknek érdemes többször nekifutni, ízlelgetni őket, míg el nem érik hatásukat. Ha épp komorabb hangvételű versek tengerében szeretnénk alámerülni egy borongós őszi estén, a Mészt bátran leemelhetjük a polcról, ez a könnyűnek tűnő kis könyv ugyanis súlyos költeményeket rejt magában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top