+ Film

César- és Cannes-díjas filmessel találkozhatsz Budapesten

Thomas Bidegain

Első rendezésének premier előtti bemutatójára érkezik Budapestre a kétszeres César-díjas forgatókönyvíró, Thomas Bidegain. A Cowboyokat október 9-én, pénteken este 18 órakor vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol vele is találkozhat a közönség.

Első rendezésének premier előtti bemutatójára érkezik Budapestre a kétszeres César-díjas forgatókönyvíró, Thomas Bidegain. A Cowboyokat október 9-én, pénteken este 18 órakor vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol vele is találkozhat a közönség. A film országosan december 3-tól látható a hazai mozikban. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmát nyert Dheepan – Egy menekült története forgatókönyvét szintén Thomas Bidegain írta.

Thomas Bidegain írta és rendezte a Cowboyok című megrázó erejű francia filmet, melynek premier előtti bemutatójára érkezik Budapestre a kétszeres César-díjas alkotó.

Valahol Kelet-Franciaországban, egy óriási prérin fekvő falvacskában járunk. Alain (Francois Damiens – Tango Libre – Szabad a tánc, Körberajzolva) e kisközösség meghatározó szereplője, aki az egyik este tizenhat éves lányával táncol önfeledten, miközben felesége és fia figyelik őket. Ez az utolsó alkalom, hogy együtt van a család: a lány nem sokkal később eltűnik, és Alain mindent feladva a keresésére indul. Alain kontinenseken átívelő útján az egyetlen társa a fia lesz, aki feláldozza gyerekkorát, hogy elkísérje őt e látszólag végtelen és egyre kilátástalanabb küldetésen, Lyontól egészen Pakisztánig. Thomas Bidegain erőteljes rendezői debütálásában a klasszikus westernek allegóriáját használja, hogy közben érzékenyen bontsa ki egy család széthullásának apró részleteit. A Cowboyok világpremiere a 65. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Rendezők Kéthete programjában volt.

Thomas Bidegain saját alkotói módszerének egyik fő jellemzőjét abban látja, hogy sok személyes tartalmat visz munkáiba – legyen az írás vagy rendezés. Ez „súlyt ad” történeteinek, ugyanakkor lényeges, hogy mindezeket hogyan rejti el.

A Cowboyokat először az 5. Mozinet Filmnapok keretében nézheti meg a közönség október 9-én, pénteken este 18 órától az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a rendezővel is találkozhatnak a nézők. Október 10-én, szombaton 21.30-kor a Művész mozi is levetíti a filmet. A film országosan december 3-ától lesz látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Thomas Bidegain két film forgatókönyvéért – Marion Cotillard főszereplésével a Rozsda és csontért és a 2009-ben cannes-i fesztiválon a zsűri nagydíját elnyert Próféta című filmért – is César-díjat kapott. Mindkettő látható lesz majd október 23–24-én a Puskin moziban az Audiard-maratonon. Audiard legújabb rendezése, az idei Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmával értékelt Dheepan – Egy menekült története Dheepan Srí Lanka-i tamil történetét mondja el, akinek menekülnie kell hazájából. Franciaországban próbál új életet kezdeni: egy lakótelepen lesz gondnok. A többi menekülttel és a helybeliekkel éppolyan lassan formálódik a kapcsolata, mint új családjával. A film 2015. október 29-étől lesz látható a hazai mozikban a Cirko Film forgalmazásában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top