+ Interjú

Pély Barna: …az elmúlt húsz évben megtanultam elengedni a dalok kezét.

pély barna

A címválasztásnak a fesztiválokhoz van köze. Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki szeret fesztiválokon szórakozni egy teli boros üveggel a kezében – meséli Pély Barna. Remélem mások is átérzik ezt a fontos üzenetet.

Október 8-án csütörtökön, a Dürer Kertben lesz a B The First zenekar harmadik, Festivalpositive című lemezének bemutató koncertje, ahol a lemezen közreműködő Deniz és Orsovai Reni is fellépnek. A beszélgetésből kiderül többek között az is, hogy mi köze Prince-nek az együttes alakulásához és hogy milyen estére számíthat a közönség. A zenekar frontemberét, Pély Barnát kérdeztem.

Azt olvastam, hogy a 2011-es, Sziget fesztiválon megrendezett Prince-koncert hatására alakult a zenekar. Mesélj erről egy kicsit!

Prince mindig is inspirált mint dalszerző, és mint gitáros-énekes. Láttam pár koncertvideót, amikor trióban játszott egy dobossal és egy basszusgitárossal. A Szigeten a koncertjén pedig megbizonyosodtam róla, hogy ez valójában milyen jól működik. Ilyenkor a játékában erősen érezhető Jimi Hendrix hatása, akinek a pszichedelikus rockban letett zenei névjegye kikerülhetetlen. Egy ilyen stílusötvözet, illetve formáció mindig előremutató marad.

Miért kapta az új album a Festivalpositive címet?

A címválasztásnak a fesztiválokhoz van köze. Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki szeret fesztiválokon szórakozni egy teli boros üveggel a kezében. Remélem mások is átérzik ezt a fontos üzenetet. Az angol cím pedig arra utal, hogy a számok többsége angol nyelven szólal meg.

Az első lemezeteken mindegyik dalszöveg angol nyelvű, a másodikon több a magyar dal, mint az angol. A harmadik albumon pedig ismét az angol nyelvű dalok vannak többségben. Mi ezeknek az arányváltozásoknak az oka?

Mindig más dolog inspirál, és vannak olyan témák, amik magyarul fogalmazódtak meg az én, és dalszerző barátaim fejében. Most többségében olyan dalokat szereztem, ahol az angol nyelv stílusjegy, és emiatt szükségszerű volt a használata. Másrészt sokkal több olyan zenét hallgatok, ami alapvetően az afroamerikai blues zene gyökereiből táplálkozik. És emiatt az enyém is.

Bevallásod szerint az album összes dala személyes ihletésű. Mennyire fontos számodra, hogy a dalaid bizonyos, már általad megélt élethelyzeteket dolgozzanak fel? Mióta zeneszerzéssel foglalkozol, észlelsz valami változást a személyesség kérdésével kapcsolatos felfogásodban?

Sokszor nagyon fontos, egészen addig, amíg nem írom ki magamból. Valamikor meg olyan dolgot fogalmazok meg, amit belül élek meg vagy esetleg vágyom rá, vagy megtörténhetne velem. De sokszor, ha tényleg megtörtént volna, akkor lehet, hogy megtörtebb lennék vagy megbántanék másokat. Számomra ez a művészi szabadság.

A saját dalaiddal szemben mennyire vagy kritikus? Mikor érzed azt, hogy „elkészült” egy dal, és nem kell változtatni rajta?

Nagyon kritikus vagyok a saját dalaimmal, illetve a megszólalásukkal, de az elmúlt húsz évben megtanultam elengedni a dalok kezét. Kicsit olyan, mintha a lelkem megszemélyesült darabjai lennének. Egy dal meghangszerelése elég bonyolult folyamat, és mindig van egy új irány, vagy lehetőség, amivel úgy érzed, hogy még jobbá tudod tenni, de ezt nem lehet befejezni, csak abbahagyni.

A Követem a szívem című dalt Denizzel közösen írtátok. Honnan jött a közös produkció ötlete?

Egy koncerten szerettem bele Deniz rappelésébe, nagyon energikusnak tartom és intellektuálisnak. Nagyon jól éreztem magam, és emiatt kerestem fel, hogy készítsünk valami olyat hangzásban, amit esetleg ő még nem valósított meg. Nagyon élveztük a közös munkát, bízunk benne, hogy a közönségnek is tetszik.

Van még olyan előadó, akivel nagyon szeretnél együtt dolgozni?

Természetesen van, de úgyis az élet fogja eldönteni, hogy ki kit, mikor és miért inspirál. Úgyhogy ezt a döntést rábízom az univerzumra.

Október 8-án lemezbemutató koncertetek lesz a Dürer Kertben. Milyen estére számíthat a közönség?

Alapvetően ez egy rockzenekar, úgyhogy mindenképpen lesznek zúzós részek. Előzenekarunk Garai Máté produkciója. Vendégeink természetesen a lemezen közreműködő Deniz és Orsovai Reni (Rising Star) lesznek. A Dürer Kertnek amúgy is van egy nagyon sajátos, energikus, kulturális hangulata, hiszen már fantasztikus zenekarok léptek fel.

A csütörtöki koncert után hol lesznek legközelebb élőben hallhatóak a dalaitok? Terveztek országos, vagy külföldi turnét?

Tervezünk. Az idén Németországban, Luxemburgban és Hollandiában fogunk játszani. Tavasszal pedig Magyarországon és Hollandiában tervezünk egy-egy hosszabb turnét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top