+ Természet

Ezt az új ősi emlősfajt fedezték fel Új-Mexikóban

Kimbetopsalis simmonsae

Miután az aszteroida becsapódása eltörölte a dinoszauruszokat, ez az állatcsoport geológiai értelemben hirtelen robbanásszerű fejlődésen esett át, képviselői egyre nagyobbakká váltak.

Kutatók felfedeztek egy olyan ősi emlősfajt, amely túlélte a dinoszauruszok kihalását kiváltó kataklizmát.

A nagyméretű, rágcsálószerű állat maradványai információkat nyújtanak arról, hogyan kerültek „hatalomra” az emlősök a dinoszauruszok kipusztulását követően. A Kimbetopsalis simmonsae hódra emlékeztető növényevő volt.

Stephen Brusatte, a vizsgálat vezetője szavai szerint a kövületet Új-Mexikóban találták meg. Elsősorban fogai keltették fel a figyelmet, amelyek a jelek szerint növényevésre specializálódtak komplikált barázdákkal a hátsó sorokban és rágásra alkalmas metszőfogakkal elöl.

A mára kihalt emlősök eme csoportja – úgynevezett Multituberculaták – a dinoszauruszok mellett fejlődött ki a jura időszakban, és több mint 100 millió éven át jól boldogult, mígnem felváltották a rágcsálók.

Brusatte szavai szerint a jura időszakban eme állatok eléggé kistermetűek voltak. Miután az aszteroida becsapódása eltörölte a dinoszauruszokat, ez az állatcsoport geológiai értelemben hirtelen robbanásszerű fejlődésen esett át, képviselői egyre nagyobbakká váltak. Így kezdődött az emlősök felemelkedése.

A tanulmányt a Linné Társaság Zoological Journal folyóirata közölte.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top