+ művészet & politika

Bevándorlási válsághelyzetben elsütheti a fegyvert a hadsereg – Péterfy-Novák Éva, Majtényi László és Szalay Kriszta a menekültkérdésről

SzalayKrisztaSzalay Kriszta színművész, önkéntes segítő

Én spirituálisan nézem a világot, és azt gondolom, hogy sorszerűen történik minden. A menekültek megjelenése nagyon nagy esély lett volna az országnak, illetve tulajdonképpen több ezer ember számára az is lett.

A kormánypropaganda egyfelől ellenállást gerjesztett az emberekben a menekültekkel szemben, ugyanakkor elindította, hogy a hazai elesettek felé forduljunk. Végül is a menekülteknek köszönhető, hogy valamilyen szinten igény alakult ki  a hajléktalanok, a szegény, éhező gyerekek segítésére. Legalábbis a társadalom egy részében.

Ha ez a menekültügy az összekapaszkodásra volt jó, akkor örüljünk neki, akkor megtörtént a sorsszerű változás.

Európának a gyarmatosításokkal és a népirtással hatalmas sara van a világ felé, egyszer be kell következnie, hogy javítania kell, és lehet, hogy ez a pillanat éppen most érkezett el. Végtelenül elkeserítő, hogy a kényelemben, de legalábbis nem háborúban élő európaiak agresszíven fordulnak feléjük. Még az eddig jó emberként számon tartott ismerőseim közül is sokan gyilkos indulatokat táplálnak irántuk, és ezt nehezen dolgozom fel. Nagyon igyekszem pedagógusként rájuk nézni, elemezni őket, hisz’ ismerem az indulatok pszichológiáját.

Ha valaki képes haraggal és gyűlölettel fordulni olyan emberek felé, akiket nem is ismer, akik soha nem ártottak neki, akkor az arról szól, hogy ő nincs rendben saját magával, kivetíti a félelmeit, a megoldatlanságait. Fél, és nagyon-nagyon kapaszkodik a tárgyaiba, a földi javakba.

A kisfiam osztályból három gyerek mondta azt, hogy segíteni kell ezeknek az embereknek, mert nincs otthonuk, nincs hol aludniuk, nincs mit enniük, hideg van, fáznak; az összes többi pedig felsorolta azt, amit nyilván a szüleitől hallott, például, hogy a bevándorlóknak csak hét százaléka igazi menekült. A többség azt hangoztatja, hogy a migránsok nem háborús menekültek, hanem gazdasági bevándorlók.

Mondják ezt azok a magyarok, akiknek útlevük van, és oda mennek, ahová akarnak, a vízumköteles országokba is megkapják a beutazási engedélyt igen rövid idő alatt.  Tőlünk 500-600 ezren mentek el gazdasági okok miatt.

Az én fejemben is megfordult, hogy elmegyek innen, mert lehúz a félelem diktálta gyűlölködés, de mert tudom, sorszerűen születtem ide, itt, ezzel a helyzettel van feladatom, tehát maradnom kell. Teszem a dolgom, tanítok, szervezem Kapcsolda nevű országos programomat, a fogyatékkal élők elfogadásáért, s játszom az Ötödik Sallyt.

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Fotó: Turay Balázs

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top