+ Képzőművészet

Gyönyörű gondolatokkal nyitotta meg Lázár János a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlatot

lázár jános

Hódmezővásárhely az ország egy olyan pontja, ahol szükség van a művészekre… Hódmezővásárhely polgárai mindig szerették a szépet… …bármilyen körülmények között élünk is, ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az élet lehet szép és jó.

Hódmezővásárhely az ország egy olyan pontja, ahol szükség van a művészekre – jelentette ki Lázár János vasárnap a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta,

hogy az első kiállítást megrendező Tornyai János, majd Galyasi Miklós, aki később felismerte, hogy a század eleji kiállítás folytatására szükség lenne és mindazok, akik a 62. Őszi Tárlatot megrendezték, vásárhelyeik voltak vagy kötődtek a településhez.

A miniszter kifejtette:

Az, hogy a tárlat az évtizedek során megmaradhatott, nem csak a kultúrpolitikának, nem is a várospolitikának volt köszönhető, hanem annak, hogy Hódmezővásárhely polgárai mindig szerették a szépet. A 20. század vérzivatarai, háborúk, forradalmak, vagyonelvételek, államosítások közepette a hódmezővásárhelyiek képesek voltak ragaszkodni a széphez, a jóhoz. Az itt élők végtelenül optimisták, hisznek a jövőben és a jelenben is, éppen azért úgy gondolják, a bennünket körülvevő világ lehet szép.

Lázár János úgy fogalmazott:

polgármesterként azért támogatta a tárlat megszervezését, mert be szerette volna bizonyítani a helyi közösségnek és a tágabb környezetnek azt, hogy bármilyen körülmények között élünk is, ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az élet lehet szép és jó.

A politikus rámutatott:

ez különösen fontos azért is, mert akik művészként élik világukat, ennek nap mint nap az ellenkezőjét tapasztalhatják személyes sorsuk okán. Kevés elismerés, megbecsülés jut nekik, ezért a politikus különösen büszke arra a városra, amely megalapította az őszi tárlatot és azokra a polgárokra, akik ragaszkodtak a kiállítás megmaradásához.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a legnagyobb hagyományokkal bíró hazai kortárs képzőművészeti seregszemle. A december 6-ig látogatható kiállításon 162 művész 252 alkotását mutatják be: 135 festmény, 50 grafika, 63 plasztika, valamint négy egyéb, műfajilag be nem sorolható mű került a falakra. A hagyományoknak megfelelően a megnyitón adták át a tárlat elismeréseit, a fődíjat, a Tornyai-plakettet Gaál József Munkácsy Mihály-díjas festő-, grafikus- és szobrászművész, művészeti író, tanár kapta.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top