+ Interjú

Art Moments: Van művészet a galériák falain kívül is!

art moments

Az egyik legizgalmasabb ilyen esemény a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve az Iskolakapun kívül program, amely során 120 diákkal az Anker-közben egy irodalmi kötődésű installációt fogunk készíteni – meséli Erdélyi Szabolcs projektgazda.

A művészet körülvesz bennünket – szerves része a hétköznapjaink, ott van az utcán, az aluljáróban, a boltok polcain, az újságárusok standjain. Erről szól az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Art Moments, amely vizuális művészeti fesztiválként mostanra az ország egyik legizgalmasabb kortárs művészeti eseményévé nőtte ki magát. Erdélyi Szabolccsal, a projekt megálmodójával beszélgetett Csímár Kamilla.

A kiindulópont mindig meghatározó esemény egy fesztivál létrejötténél, mert hordozza azokat az energiákat és vágyakat, ami miatt megszervezték. Hogyan született meg az Art Moments?

Az egész fesztivál egy apró tárlattal kezdődött. Volt egy kávézónk az Olasz Kultúrintézetben, ahol rendszeresen szerveztünk pályakezdő művészek munkáiból kiállításokat. A munka során az összes fiatal ugyanarról a problémáról panaszkodott: nagyon szeretnének dolgozni, alkotni, bemutatkozni, de a nagy kereskedelmi galériák leginkább csak olyan művészekkel foglalkoznak, akik már ismertek. Ekkor jutott eszünkbe az, hogy a kávézóbeli ötletet kiterjesztve létrehozzunk egy olyan nagy visszhangot keltő eseményt, amely megjelenési lehetőséget ad a nagyon tehetséges fiatal fotósoknak, képzőművészeknek, iparművészeknek.

art moments

A kávézóból az Erzsébet téren és a városligeti csónakázótavon keresztül egészen a Várkert Bazárig vándorolt a rendezvény. Az évek során miként alakult az Art Moments sorsa?

Az első alkalommal 50 budapesti helyszínen közel 100 művész munkáját mutattuk be. A következő években már vidéki városokat is bevontunk, így lett mára állandó helyszínünk a debreceni MODEM és a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed. Az Art Moments a kezdeti sokhelyszínes kiállításból egy budapesti központú, vidékre is elérő vizuális művészeti fesztivállá nőtte ki magát, amelyen a képzőművészet összekapcsolódott egyéb művészeti ágakkal – színházzal, zenével, filmmel. Tavaly rendkívül unikális helyen, a városligeti tavon építettük fel a 800 négyzetméteres kiállítóterünket, idén pedig a központi helyszínünk a Várkert Bazár lesz.

Állandóan alakul, vándorol, formálódik a rendezvény, de mégis érezhető az egységesség a programok mögött. Hogyan foglalható össze az Art Moments küldetése?

Valóban, a helyszínek változnak, az alapvető célkitűzés azonban évről évre ugyanaz: kiemelni a kortárs művészetet az elefántcsonttornyából, a megszokott múzeumi környezetből, és valamiféle meglepő, szokatlan miliőben megmutatni, elérhetővé tenni minél szélesebb közönség számára.

art moments

Idén mi az esemény fő koncepciója?

Az idei program az „Art Around Us” téma köré szerveződik, vagyis a köré a gondolat köré, hogy ha figyelmesen járunk a világban, észrevehetjük, hogy a művészet szinte mindenhol jelen van a hétköznapjainkban. Nézzünk csak körül! Mennyi izgalmas street art alkotás található Budapest-szerte! De művészet az aluljáróban vagy a Deák téren megszólaló utcazene is, műalkotás egy-egy jól sikerült plakát, magazincímlap, boros üveg címkéje, könyvborító, utcabútor. Az Art Moments ennek fényében olyan programokat szervez, amelyek a város szerves részévé váló művészeti alkotásokként igyekeznek felnyitni az emberek szemét. Az egyik legizgalmasabb ilyen esemény a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve az „Iskolakapun kívül” program, amely során 120 diákkal az Anker-közben egy irodalmi kötődésű installációt fogunk készíteni. De lesz élő street art festés is a Várkert Bazárban, látványos kültéri papírinstalláció az Edinas Paper Installation-nel, irodalmi és kultúrtörténeti budapesti séta és biciklitúra a MOL Bubival… szeretnénk megmutatni, hogy tényleg van művészet a galériák falain kívül is.

A szervező, Hybridart neve már évek óta ismert a nemzetközi képzőművészeti színtéren, különösen az Öböl-menti államokkal alakult ki szoros kapcsolat. Miért éppen az arab térséget választottátok, amikor elindítottátok a nemzetközi projektjeiteket?

Egyfelől mindig is megvolt a személyes kötődés, gyerekkoromban jó párszor volt alkalmam ellátogatni a térségbe, és ezek az utazások – ahogy a jelek mutatják – egész életemre meghatározó élmények voltak. Másfelől ez egy nagyon is tudatos üzleti döntés. 2013-ban kettős céllal indítottuk el a Zenith Art Exchange elnevezésű nemzetközi művészeti csereprogramunkat: egyrészt szeretnénk a magyar fiatal képzőművészeket, designereket megismertetni külföldön, másrészt a magyar közönségnek megmutatni más nemzetek kultúráját. Az Öböl-menti régió egy egészen különleges terepet nyújt ehhez a cserekapcsolathoz. Hihetetlenül dinamikusan fejlődő, gazdag térség, amely nyitott a különleges, progresszív művészetre, és egyedülálló lehetőségeket nyújt fiatal bemutatkozni vágyó képző- és iparművészek számára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top