+ művészet & politika

Kocsis Zoltán szerint aki válogat az országok között, az nem menekült

Kocsis Zoltán

A Nemzeti Filharmonikusok vezetője, Kocsis Zoltán Richard Strauss megítéléséről beszélt a Népszabadságnak, de szóba került a menekültkérdés és a népek keveredése is.

A Nemzeti Filharmonikusok Richard Strauss ritkán hallható operáit játssza majd a Müpában október 1-jén és 3-án. A  Filharmonikusok vezetője, Kocsis Zoltán a Népszabadságnak nyilatkozott Strauss megítéléséről.

Straussnak el kellett szenvednie a műfaji beskatulyázást. Az operai oeuvre-je lényegesen nagyobb spektrumú, mint ami alapján a magyar operaközönség megítéli őt. Az operaházban az életmű egy része műsoron van, köztük Strauss fő műve, Az árnyék nélküli asszony, természetesen a Salome, az Elektra és A rózsalovag is. Az Ariadné Naxosban legutóbbi premierje ambivalens érzéseket váltott ki belőlem. Az Arabellát is elővették, én lettem volna a karmestere, de visszaadtam az operaház vezetőségének totojázása miatt.

A béke napja kapcsán szóba került a menekültkérdés is.

Az nem menekült, aki válogat az országok között, inkább az, aki ha elment arról a földről, ahol üldözik, szabadnak érzi magát.

– jelentette ki Kocsis Zoltán, aki szerint a migráció valójában legújabb kori népvándorlás.

A politika nagyon komoly tudomány, de a gyakorlata ocsmány, ellentéteket szít, háborúkat generál. Aztán mossa kezeit, amikor bizonyos folyamatokat nem tud kezelni… Egyébként a mostanában vitézkedő pártocskák, de még a nemzetek sem lesznek több száz év múlva olyanok, mint most.

– mondta a Filharmonikusok vezetője. A teljes interjú itt olvasható.

 

Fotó: Kotschy Gábor

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top