+ Tudomány

Magyar kutatót is esélyesnek tartanak az idei fizikai Nobel-díjra

A Thomson Reuters több mint egy évtizede minden évben összeállítja a lehetséges Nobel-díjasok listáját, és eddig elég jól csinálták: az utóbbi tizenhárom évben kiosztott 52 tudományos Nobel-díjból 21-et eltalált. Most egy magyar fizikus, Krausz Ferenc is a listára került, rajta a világ szeme.

Krausz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója komoly eséllyel indul az idei fizikai Nobel-díjért – írja a Thomson Reuters, amely minden évben megpróbálja előrejelezni a Nobel-díjasokat.

A Thomson Reuters 2015-ös elemzése alapján a fizikában három tudományterület négy kutatója került a rangsor élére. Krausz Ferenc magyar fizikus a kanadai Paul B. Corkummal együtt az attoszekundumos fizikával kapcsolatban szerepel a listán.

A Thomson Reuters több mint egy évtizede minden évben kiadja az lehetséges Nobel-díjasok listáját. A rangsor összeállításánál a kutatók publikációs idézettségi mutatói mellett számításba veszik azt is, hogy az adott évben mely tudományterületek állnak a tudományos közösség érdeklődésének középpontjában.

Idén az attoszekundumos, vagyis a másodperc milliárdszor milliárdod része alatti történéseket vizsgáló fizika a Thomson Reuters szerint a leginkább Nobel-érett tudományterületek egyike. Ennek művelője Krausz Ferenc, az MTA külső tagja, a müncheni Ludwig-Maximilians Universität kutatója, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója.

Krausz Ferenc a Magyar Tudományos Akadémia idei közgyűlésének díszelőadásán beszélt arról, hogyan lehet „lefényképezni” a természet leggyorsabb mozgásait. Az attoszekundumos fizikával jól vizsgálható az elektronok viselkedése, így hozzásegíthet a molekulák szerkezetváltozásainak értelmezéséhez. Az itt kapott eredmények révén új orvosi képalkotó eljárások születhetnek, és a molekuláris szerkezetváltozások jobb megértése a gyógyszerfejlesztésben is jelentős előrelépést hozhat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top