+ Életmód

Tényleg ez lesz a lányokból, ha elköltöznek Pestre?

Éjjel-nappal Budapest

A lányok gyakran nagyobb mértékben azonosulnak a szereplőkkel, ami hátrányosan befolyásolhatja formálódó énképüket és emberismeretüket – derült ki a kutatásból.

Irreálisnak tartják a szereplők életvitelét, de még így sem egyértelmű a megkérdezett kamaszok számára, hogy – a műfaji sajátosságokból adódóan – az RTL Éjjel-nappal Budapest című doku-reality műsorában mutatott értékrend, a benne megjelenő karakterek nem valós alapúak – állapította meg az a vizsgálat, amelyre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa adott megbízást.

A kutatási összegzés szerint a hat fókuszcsoportból álló, idén júniusban zajlott kvalitatív kutatásban az Éjjel-nappal Budapest műsorát követő Budapest, Győr, Öttevény és Miskolc környéki, 14-17 év közötti fiatalok véleményét és motivációit tárták fel a műsorral kapcsolatban.

Az eredmények szerint a tinik leginkább azt értékelik a sorozatban, hogy szórakoztató és sokféle, a fiatalokkal kapcsolatos élethelyzetet mutat be. Figyelemre méltó, hogy a műsort röviden a budapestiek „Éjjel-nappalként”, a vidékiek „Budapest”-ként emlegetik. Utóbbiak számára a sorozat erősíti a fővárosba költözés vágyát, a budapestiek számára pedig vonzó, hogy általuk jól ismert helyszíneken játszódnak a széria darabjai.

A megkérdezettek környezetében a műsor beszélgetési téma, sokan azért nézik, mert jól értesültek akarnak maradni

– írták.

A szülők többsége elítélő vagy semleges a sorozattal kapcsolatban, de Miskolcon és környékén az is előfordult, hogy maga a szülő ajánlotta gyermeke figyelmébe ezt a műsorszámot. A kutatásban részt vevő fiúk távolságtartóbbak ugyan a műsorral szemben, de mindkét nem képviselői egyetértettek abban, hogy a műsorban szereplő férfikarakterek sokszínűbbek a nőieknél, és jellemzően józanul, felelősségteljesen értékelték a sorozatbeli történéseket. A lányok azonban gyakran nagyobb mértékben azonosulnak a szereplőkkel, ami hátrányosan befolyásolhatja formálódó énképüket és emberismeretüket – jegyezték meg.

A kutatás eredményei rámutattak a médiatudatosság növelésének fontosságára. A megkérdezettek többségében elmosódott kép él a program műfajával kapcsolatban. Bár általában irreálisnak tartják a történetben bemutatott életstílust, néhányuk számára így is kifejezetten nehézséget okoz, hogy a valóságshow-któl elkülönítse a műsort.

Ezt tovább nehezíti, hogy a szereplők a karakterüknek megfelelő profillal jelentetnek meg posztokat a Facebookon – olvasható a hatóság tájékoztatójában.

12 jellemző idézet a vizsgálatban résztvevőktől:

A 10-12 évesek is rendszeresen követik a sorozatot, de számukra még érthetetlenebb, mi történik pontosan a műsorban. A megkérdezett kamaszok közül sokan spontán megemlítették, hogy az Éjjel-nappal Budapestet a 14 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolnák (ilyenre jelenleg nincs lehetőség, hiszen a 12-es karikát a 16-os követi).

A közlemény emlékeztet: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a jogszabályi kötelezettségein túl is számos projekttel és kezdeményezéssel járul hozzá ahhoz, hogy fejlődjön a magyar gyerekek médiaértése.

1.  „Nekem anyu nézte, (…) utána mondta, hogy jó, kezdjem el nézni, és így elkezdtem, és tényleg tetszett” – egy fiú Miskolcon.

2. „Én 17 éves vagyok, nekem sem engedik a szüleim, nagyon utálják ezt a sorozatot, hiába vagyok 17 éves… Nekem is azt mondják, ne nézzem, mégis néha megnézem” – budapesti lány.

3. „Tükrözi az emberek mindennapjait, valósághű az egész… Nem megjátsszák magukat szerintem – egy lány Győrött.

4. „Bemutatja a budapesti életet, mindig is szerettem volna Budapesten élni…” – egy Miskolc környéki faluban élő lány.

5. „Nem tudok olyan momentumot, ami így velem előfordult volna, vagy egyszerűen reálisnak tartom, hogy megtörténik a való életben” – egy öttevényi fiú.

6. „Néha elgondolkodtam, hogy tényleg ez lesz a lányokból, ha elköltöznek Pestre? Remélem, nem!” –egy Miskolc környéki községből érkező lány.

7. „Hogyha én szülő lennék, gyerekem ezt nézné (…), nagyon elszomorodnék. Aggódnék (…) ne legyen ilyen az én gyerekem” – budapesti fiú.

8. „Szerintem ez átlagos, az ő korosztályukban mindenki megy bulizni, amíg lehet, amíg nem lesz gyerek, ilyenek, szóval kiélik magukat, amíg lehet” – Miskolc környéki lány.

9. „Nem szeretnék ilyen helyzetbe kerülni, hogy a barátnőmet vagy egy olyan valakit, akit szeretek, kelljen úgy vigyázgatni, meg hogy nem tud magára vigyázni, és akkor ott az összes felelősség rajtam van. Nem szeretnék ilyen nyomás alatt lenni. És akkor ez eléggé elrettent az ilyesmitől” – budapesti fiú.

10. „Én például nem szoktam bulizni, ritkán megyek. De a kedvemet sokszor meghozza, tehát hogyha péntek este megnézem, mondjuk, hogy hogyan buliznak, akkor elgondolkodom, hogy holnap meccs után el kéne menni…” – miskolci fiú.

11. „Amúgy érdekelne, hogy tényleg belövik magukat, szednek valamit forgatás miatt, nem mindegy, hogy csak eljátsszák vagy tényleg meg is teszik…” – budapesti lány.

12. „Jó buli, de nem egy tartós életvitel, nem egy tartós dolog… sokra vinni ezzel nem fogják szerintem” – győri lány.

(Forrás: NMHH)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top