+ Életmód

Hatalmas falfelületeken vandálkodnak a graffitis nagymamák

graffiti nagymamák

A legidősebb résztvevő Isaura Santos Costa 90 éves, a legfiatalabb 59. A legutóbbi workshopon nyolc nő és három férfi vett részt.

A legjobb, ha olyan becenevet használnak, amiből a rendőrség nem jön rá valódi kilétükre – figyelmezteti a Lata65 vezetője, Seixo Rodrigues az eseményen résztvevőket. A szervezet graffiti workshopokat tart 65 éven felülieknek Portugáliában, ahol a legidősebb résztvevő 90 éves.

A figyelmeztetésre azonban néhányan odakapják a fejüket, és az idős hölgyek fejcsóválva hallgatják a taggelés lényegéről mondottakat. Lara Seixo Rodrigues a rosszalló tekintek láttán azonban gyorsan megnyugtatja az alkalmi graffitiseket: a letartóztatástól korántsem kell félniük, az összefújásra alkalmas falakat ugyanis a lisszaboni városi tanács ajánlotta fel direkt erre a célra.

Az ötlet az építész végzettségű, 36 éves Lara Seixo Rodrigues-től származik, aki kollégájával, a 33 éves Adrião Resende street art művésszel együtt tartja a műhelyeket. (A szervezők korát csak azért emeljük ki, mert a résztvevők általában 60 éven felüliek.)

Minden évben megrendezzük a fesztivált, és azt vettem észre, hogy az idősebbek sokkal inkább érdeklődnek iránta, mint a fiatalok: reggeltől estig részt vesznek a foglalkozáson, és közben végig kérdeznek: hogyan készítünk el egy falfestményt, milyen eszközökkel, mit ábrázol a mű, egy szóval mindent tudni akarnak.

– mondja Seixo Rodrigues, aki 2011-ben szervezett először street art fesztivált a szülővárosában, a portugál Covilha-ban.

graffiti nagymamák

Lata65 Facebook-oldala

Ekkor jött az ötlet, miért ne csinálnának kifejezetten idősebb korosztálynak street art foglalkozásokat. A laza nagymamik és nagypapik pedig kapva kaptak az alkalmon és beiratkoztak a két napos műhelyre. Akad olyan, aki azóta is rendszeresen fest, valódi szenvedélyévé vált a graffiti.

A két napos workshop a graffiti rövid történeti áttekintésével kezdődik, beszélünk a taggeléstől kezdve a stencilezésen át Banksy-ig. A taggeléstől elsőre kissé megrémülnek a hölgyek, de Lara (a foglalkozás vezetője – a szerk.) lecsillapítja a felborzolt kedélyeket.

– mondja a 65 éves nyugdíjas doktornő, Luísa Cortesão. Ő maga a legelső alkalomtól kezdve részt vesz az összes foglalkozáson, immáron segítőként.

Azért nem mindennap festek. Még mindig szükségem van hozzá némi bátorságra. A festékszórók ráadásul elég nehezek, úgyhogy elkél a baráti segítség is.

– teszi hozzá.

Akkora azonban az érdeklődés a két napos műhelymunka iránt, hogy a jövőben az országhatárokon kívül is terjeszkedni akarnak.

graffiti nagymamák

A 76 éves Aida Alves Fotó: Eduardo Leal/The Guardian

A festéshez csak a második nap délutánján látnak neki, addig a történeti áttekintés mellett stencileket terveznek és vágnak ki. A falfestéshez aztán rengeteg festéket kapnak, széles palettából válogathatnak. Csak az első pár percben látszik némi idegesség az arcukon, de az első fújás után nincs, ami megállítsa őket.

A legidősebb résztvevő Isaura Santos Costa 90 éves, a legfiatalabb 59. A legutóbbi workshopon nyolc nő és három férfi vett részt.

Nem tudok betelni vele. Minél többet festek, annál többet akarok még.

– magyarázza a 66 éves Olinda Rodrigues.

graffiti nagymamák

Lata65 Facebook-oldala

Ezelőtt soha nem tetszett igazán a graffiti, azt gondoltam, hogy csak a suhancok játéka. Mostanra viszont, hogy megismertem a történetét, a hátterét és a street art művészek filozófiáját, nagyon is méltányolom az alkotásaikat. Érzem, hogy ez még csak a kezdet, biztosan folytatni fogom a festést. A szomszédomban van is egy üres fal, ami nagyszerű felület lehet ehhez.

– állítja a csapat legfiatalabb tagja, az 59 éves Maria Manuela Graça.

A kezdeményezés sem marad Portugália határain belül: jövő hónapban rendezik meg az első nemzetközi workshopot Sao Paulóban, Brazíliában, ami a szervezők szerint csak az első lépés egy nagyszabású, nemzetközi workshop-sorozat létrehozásának.

(Forrás: The Guardian)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top