+ Képzőművészet

Óriási befektetésre szánta el magát a Louvre

louvre

Az ajánlatot továbbították a tulajdonosoknak, a vásárlásban a Banque de France (a francia jegybank) mecénásként vesz részt.

Franciaország kész 80 millió eurót (25 milliárd forint) fizetni, hogy megszerezze a Rotschild-család által eladásra kínált egyik Rembrandt-képet a Louvre-nak – közölte csütörtökön a kulturális minisztérium.

Az ajánlatot továbbították a tulajdonosoknak, a vásárlásban a Banque de France (a francia jegybank) mecénásként vesz részt.

A Marten Soolmans németalföldi kereskedőt és feleségét, Oopjen Coppitot ábrázoló esküvői portrékat 160 millió euróért (50 milliárd forint) kínálja eladásra a franciaországi Rothschild-család, amely több mint egy évszázada birtokolja az 1634-ben készült festménypárost.

Fleur Pellerin francia és Jet Bussemaker holland kulturális miniszter korábban azt javasolta, hogy két nagy múzeum közösen vásárolja meg a két festményt – az egyiket a Louvre, a másikat a Rijksmuseum – és együtt, felváltva tegye közszemlére azokat a két országban.

Hétfőn a holland kormány közölte, hogy kész részben finanszírozni a két portré megvásárlását, hogy kiállíthassák Hollandiában, de Párizs ajánlatáról nem tett említést.

A BFM Business francia tévécsatornának nyilatkozva Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója szeptember elején elmondta, hogy a tulajdonosok 2013 tavaszán ajánlották fel megvételre a Louvre-nak a Rembrandt-remekeket, de ez az ár még a világ leglátogatottabb – évente több mint 9 millió látogatót fogadó – múzeuma számára is megfizethetetlen. Egy évig tartó tárgyalások után végül lemondtak a vásárlásról.

A párizsi intézmény később a holland nemzeti múzeumhoz, az amszterdami Rijksmuseumhoz fordult, hogy esetleg közösen találjanak megoldást, így Európában maradhasson – mint a Louvre-igazgató fogalmazott:

egy 17. századi európai géniusz két remekműve.

A Louvre esetében az egyetlen műtárgyért kifizetett legmagasabb összeg eddig 19 millió euró volt, Dominique Ingres francia klasszicista festő Molé gróf portréja című művét vásárolta meg ennyiért 2009-ben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top