+ Irodalom

Eörsi István halálának 10. évfordulójára emlékeznek

eörsi istván

EÖRSI-ÜNNEP színházzal, irodalommal, konferenciával, publicisztikai versennyel, disznósajttal és pálinkával idézik meg barátai a tíz éve halott írót, Eörsi Istvánt.

2005. október 13-án halt meg Eörsi István író, költő, színpadi szerző, a rendszerváltás előtti és utáni rezsimek egyik legélesebb szemű és legkíméletlenebb humorú publicistája, a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja, több mint három tucat kötet szerzője a legkülönbözőbb műfajokban: verstől drámán át prózáig, börtönkönyvtől versmagyarázatig. Nemcsak éleslátása és vitriolba mártott tolla hiányzik pótolhatatlanul a mai Magyarországról, kompromisszumot nem ismerő elvhűsége és hajlíthatatlan gerince ugyancsak elkelne ma is.

EÖRSI-ÜNNEP színházzal, irodalommal, konferenciával, publicisztikai versennyel, disznósajttal és pálinkával idézik meg barátai a tíz éve halott írót, Eörsi Istvánt.

A jeles évforduló alkalmából az Eörsi-emlékbrigád (Eörsi László, Lengyel Anna és Vágvölgyi B. András) barátokkal, kollégákkal és a közönséggel együtt ünneplik e kivételes embert és alkotót. Október 11. és 23. között számos budapesti helyszínen számtalan műfajban jelentkezik az Eörsi-ünnep irodalmi és közéleti konferenciával, publikációs versennyel, kiadvánnyal, maratoni vetítéssel a kaposvári előadásokból, borozgatós, anekdotázós szellemidézéssel, illetve egy olyan színházi estével, mely hangulatában leginkább talán a Litera-előszilveszterekre hajaz, s közben Eörsi István sokszínűségét szerzőként és emberként egyaránt megmutatja.

A programok sorrendben:

Szeptember 30-áig kitolt határidővel: Eörsi10, publicisztikai verseny, az ÉS-sel és a Magyar Naranccsal együttműködésben

Eörsi tíz éve nincs velünk. Különös változásokat hozó tíz év volt ez, biztos lett volna mondandója a halála után kipattant ügyekben: Szabó István ügynökügyében és kétoldali felmagasztalásában, az őszödi beszéd kapcsán, a Budapestet feldúló zavargásokról, s 56 furcsa 50. évfordulójáról. Biztos megszólalt volna a miniszterelnök-casting, a romagyilkosságok, a kötcsei beszéd, a NER-alapítás, a médiatörvény, az alkotmány-visszavonás, a baltás gyilkos, Paks-Putyin ügyében, és még sok egyéb témában. Ezek a publicisztikák nagyon hiányoztak az elmúlt tíz évben.

A szervezők és a szerkesztők arra bátorítják a fiatal szerzőket, hogy vegyenek részt – Eörsi szellemében, ha tetszik: modorában – az elmúlt tíz év fordulópontjairól írt publicisztikákkal ezúton meghirdetett vetélkedőnkön. A pályázat 100.000, 50.000, 25.000 forintos jutalmakkal honorálja azokat, akiket a zsűri arany, ezüst, és bronz fokozatú eörsistának ítél meg. A zsűri a publicisztikákat közreadó lapok főszerkesztőiből, Eörsi monográfusából és szakfoglalkozású unokájából áll.

A legjobb tizenkét írást szeptember és október hónapokban a versenyben részt vevő online fórumokon megjelentetik.

A pályázati felhívásra születő publicisztikákat maximum 4-8000 leütés terjedelemben az es@es.hu e-mail-címre kérik beküldeni 2015. szeptember 30-ig a szerző nevével és elérhetőségével, valamint a publikáláshoz való hozzájárulásukkal együtt.

Október 11., este nyolc óra, Trafó: Ürügyeink Eörsire, a PanoDráma produkciója, jegyvásárlás itt

Az Ürügyeink Eörsire estjén a hatalmas életműből válogatott felolvasások, hang- és filmbejátszások, musical és más zenés fordítások énekszámai, jeles alkotótársakkal való beszélgetések váltakoznak az olyan jelenetekkel, melyeket Eörsi-szövegekből rendeznek a legkülönbözőbb alkotók: a Mindenrossz Eörsi (TÁP), az Eörsi á lá Vagesz (Kolorádó Kid), az Eörsi á lá verbatim (PanoDráma), Eörsi á lá site specific csak néhány a stílusgyakorlatok sokaságából.

Október 13., este nyolc óra, Gödör Klub: Optipista, vidám szellemidézés Eörsi Istvánnal, házigazda: Vágvölgyi B. András

A Gödörben színházi és közéleti barátok, kollégák idézik fel az írót, akinek társadalmi és szakmai elhivatottságát, ritka bátorságát talán csak derűje – ahogy ő mondta, „biológiai optimizmusa” – múlta felül, s akire a Gödörben hasonló szellemben emlékezünk meg.

Az anekdotázók közt ott lesz Ascher Tamás és Kuncze Gábor is.

Az esten jutányos áron Eörsi-emlékszatyor is kapható lesz a kötelező disznósajttal, malackolbásszal és persze toponári pálinkával. A szervezők költségeikhez 1000 forint hozzájárulást kérnek vendégeiktől.

Október 22., OSA Archívum: Eörsi, a homo politicus, Eörsi, a homo literatus, egész napos konferencia: Eörsi Istvánról, a közéleti személyről és Eörsi Istvánról, az íróról

A közéleti író Eörsit még főcenzora is a legjobb élő publicistának nevezte. Irodalmi munkásságát ugyanakkor sokan fanyalgással fogadják. De vajon jogosan-e? Vajon nem alkotott-e ez a ritka termékeny író minden műfajban kiválót is? Az egész napos konferencia a legkülönbözőbb véleményeknek, de hogy az összkép az életmű gazdagsága mellett annak legmaradandóbb darabjaira is rá fog világítani, az nem kérdés. A közéleti, Gulyás Márton által moderált fejezet felszólalói közt többek között Iványi Gábort, Juhász Pétert és Tóth Gábor Attilát is hallhatjuk, a Szépírók Társaságával együttműködésben szervezett irodalmi fejezetet többek között Radnóti Sándor, Fehér Renátó és reményeink szerint Végel László.

Köszönet Pap Ágnesnek.

Minden további információ itt található

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Eörsi László szerint:

  Köszönjük!
  Az első mondatban van egy elírás: “2015. október 13-án halt meg Eörsi István…” Sajnos már 2005-ben meghalt.

 2. Lengyel Anna szerint:

  Kedves Darázs!

  Érdekes, hogy te, aki a nevedet se vállalod, vádolsz másokat hazugsággal minden konkrétum nélkül. Javaslom, hogy olvass utána Eörsi István életének és életművének, már ha érdekelnek a tények, akkor meg fogod látni, hogy a mi barátunk gerince bizony hajlíthatatlan volt. Addig is esetleg vállald a nevedet, azzal már egy lépéssel közelebb leszel az igazsághoz.
  Üdvözlettel: Lengyel Anna, az egyik szervező

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top