+ Interjú

Nánay Fanni: Kimozdítjuk a művészetet a hagyományos helyszínekről a PLACCC fesztivállal

Táncosok az Árpád hídnál, éjfélkor nyíló galéria a Clark Ádám tér kellős közepén – akit érdekel a művészet utcára álmodott formája, ma még elmehet a PLACCC-ra.

Három szeptemberi hétvégén keresztül táncosok, színtársulatok és képzőművészek lepték el a legváratlanabb pillanatokban Budapest utcáit, ami csak annyit jelent, hogy idén is volt PLACCC fesztivál. A köztéri művészetet Magyarországon meghonosító rendezvény nyolc évvel ezelőtt indult; sikerét jól mutatja, hogy volt év, amikor dupláztak is, hiszen a mostani fesztivál már sorban a tizedik. A szervezőt, Nánay Fannit az utolsó napon kaptuk el, hogy kedvet csináljon a záróprogramokhoz.

Amikor elkezdtük szervezni a fesztivált 2007 környékén, ez a fajta művészet ritkaságszámba ment itthon. Egyértelmű volt, hogy először külföldre kell mennünk segítségért, így megkerestük az IN SITU nevű nemzetközi hálózatot, ami rengeteg köztéri és helyszínspecifikus művészeti projektet fog össze, fesztiválokat és produkciós műhelyeket egyaránt – mondta Nánay, hozzátéve, hogy sosem az ötletek hiánya okozta a problémát a magyar művészek esetében, hanem a kivitelezés kérdései, amiben az indulás óta segítik a hazai formációkat.

Emellett mind a mai napig nagyon fontosak a nemzetközi kapcsolataink, a meghívott művészek között is sok a külföldi, de azt látom, hogy évről évre nyitottabbá válnak a magyar alkotók. Pályázatot is írunk ki, hogy megmozgassuk őket, idén például így válogattunk magyar táncosokat a dán Kitt Johnson performanszához.

Kitt Johnson és csapata ma 6 órakor indul a József Attila Színház elől, hogy végigtáncolják a művészettel kevésbé átitatott Vizafogó utcáit. A világhírű dán táncos-koreográfus ilyesmiket csinál egyébként:

A PLACCC legutolsó programja ma éjfélkor kezdődik a Clark Ádám téren, ahol egy magyar csapat, a Teleport Galéria várja a közönséget.

Az a céljuk, hogy földrajzi meghatározottság nélkül hozzanak létre egy galériát, ők a város bármely pontján képesek kurátorként működni, teret adni a művészetnek. A fesztivál keretében a 0 kilométerkőnél álmodtak meg egy félórás performanszot, amelynek témája az ország és a társadalom origója – mondta a fesztivál szervezője.

A programok részletes tudnivalói itt érhetőek el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top