+ Zene

25 év alatt, 48 kötetben jelenik meg Bartók műveinek kritikai kiadása

bartók

Villámcsődület volt Bartók Béla halálának 70. évfordulóján Budapesten, ahol Kovács Gergely és Kovács Eszter Bartók Csodálatos mandarin című művének négykezes zongoraváltozatát játszották egy furgonban elhelyezett zongorán

  • bartók
  • bartók
  • bartók
  • bartók

Jövőre elindul Bartók Béla műveinek kritikai összkiadása – jelentették be szombaton az MTA BTK Zenetudományi Intézetben, a zeneszerző halálának 70. évfordulója alkalmából.

A összkiadás elindításának bejelentése a 2016-os Bartók-év nyitánya, jövőre születésének 135. évfordulóján emlékezünk rá. A Bartók-év megmutatja, miként él köztudatunkban a zeneszerző, és hogyan tudnánk a nemzetközi életben minél szélesebb körben még inkább bemutatni munkásságát

– mondta Szedlacsek Emília, az EMMI főosztályvezetője.

A külföldi szakértők bevonásával 48 kötetesre tervezett összkiadás az Editio Musica Budapest, illetve a müncheni G. Henle Verlag közreműködésével valósul meg és 25 év múlva fejeződik be. Évente két kötet fog megjelenni, az első két, 2016-ban elérhető anyagban Bartók Gyermekeknek című zongorapedagógiai műve, valamint a zenekarra írt Concerto szerepel.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint Bartók hatása a magyar szellemi életre ma is élő és eleven.

Bár elsősorban zeneszerzőnek tartotta magát, tudós is volt, a magyar népdal- és népzene kutatásában folytatott munkája elismeréseként 1935-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett, majd miután 1940-ben Amerikába távozott, előadásokat tartott a Harvardon, népzenetudományi munkát végzett a Columbia Egyetemen.

Az összkiadások lehetőséget teremtenek arra is, hogy még kiadatlan tételek hozzáférhetővé váljanak.

bartók

A kerület iskoláinak diákjai Bartók-műveket énekelnek a Rákosmente Önkormányzata által Bartók Béla halálának 70. évfordulója alkalmából szervezett flashmobon a XVII. kerület főterén 2015. szeptember 26-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Batta András, a Zeneakadémia professzora a sajtótájékoztatón történelmi napnak nevezte a bejelentést, mert a Bartók-összkiadás páratlan életművet tesz rendszerezett formában elérhetővé, egy nemzetközi projekt keretében.

Végre lehatolhatunk a tiszta forrásokig, és ezeket megpróbáljuk az utókornak is megőrizni.

Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője:

1908 és 1911 között komponálta, majd 1943-ban teljesen átírta a darabokat. Az összkiadásban mindkettő teljes autorizált formája benne lesz, egymás mellett, így össze lehet hasonlítani őket. A Concerto 2016 második felében várható, nagyon gazdag forrásanyaggal. Előkészületben vannak már továbbá például Bartók népdalfeldolgozásai, énekdarabjai zongorakísérettel, kórusműve, a Mikrokozmosz, az I. Zongoraverseny, hegedű- és zongoraszonátái vagy kvartettjei.

Malcolm Gillies, a London Metropolitan University volt elnöke, a kritikai összkiadás nemzetközi tanácsadó testületének tagja elmondta: a jövőre induló összkiadás az előadó-művészet és a tudomány számára egyaránt fontos, különösen abból a szempontból, miként fognak a fiatal muzsikusok a jövőben Bartókot játszani. Wolf-Dieter Seiffert, a G. Henle Verlag igazgatója arról szólt, hogy Bartók életében és halála óta számos kiadó gondozta műveit, és ezek együttműködése is kellett az összkiadáshoz.

Boronkay Antal, az Eitio Musica Budapest ügyvezető igazgatója elmondta: a kormány 50 millió forinttal támogatta a kutatómunkát, a 70. évfordulós ünnepi rendezvényeket, az első két kötet megjelenését, valamint a következő kettő előkészítését. Az NKA is jelezte, hogy minden évben támogatni fogja az összkiadást.

A tanácskozáson Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézet igazgatója a összkiadás kiindulópontjaként felidézte, hogy az 1960-as évek elején ifj. Bartók Béla letétbe helyezte apja hagyatékának a tulajdonát képező részét a Magyar Tudományos Akadémián és létrejöhetett a budapesti Bartók Archívum. Az 1990-es években pedig Bartók másik fia, Bartók Péter a tulajdonát képező, Amerikában lévő teljes anyagrészt jó minőségű másolatban adta át az archívumnak.

A számos kitűnő szakember, köztük elsősorban Somfai László évtizedes munkájával előkészített kritikai összkiadás terve és előkészületei több évtizedre nyúlnak vissza, ám a szükséges anyagi támogatás hiányzott. Az elmúlt évben Batta András, a Zeneakadémia volt rektora sikeresen lobbizott a kormányzatnál, így most hivatalosan is bejelenthetjük megindulását.

Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bartók-életmű feldolgozása a jogdíjak felszabadulása miatt is új, döntő szakaszba léphet, hiszen lehetővé válik a kottaszövegek hiteles kiadása és a még meg nem jelent művek vagy változatok közzététele.

A rendezvényen jelen volt Kodály Zoltánné, valamint Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogörököse is.

A Bartók Béla halálának 70. évfordulójára szervezett program keretében szombat délután ünnepélyes megemlékezés és koszorúzás lesz Bartók Béla sírjánál, majd az MTA BTK Zenetudományi Intézetben folytatódik a nemzetközi tudományos ülésszak. Este hangversenyt rendeznek, vasárnap a Zeneakadémián tartanak a zeneszerző életműve előtt tisztelgő koncertet.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top