+ Tudomány

New York után Berlinben is ikonná vált Semmelweis

A New York és Koppenhága megvolt, most Berlinben ünneplik az anyák megmentőjét, Semmelweis Ignácot.

A Semmelweis-emlékév keretében New York és Koppenhága után most Berlinben mutatják be a Semmelweis ikon című kiállítást. A tárlatot október 1-jéig a berlini Magyar Nagykövetségen, október 30-ig pedig a berlini Charité Orvostörténeti Múzeumban tekintheti meg a közönség.

A kiállítás nemcsak a tudománytörténet oldaláról vizsgálja a híres magyar orvos munkásságát: a hangsúly Semmelweis kultuszának bemutatására került. A Semmelweis ábrázolások, a róla készült dokumentum- és játékfilmek jellegzetes képkockáinak, valamint a 19-20. századi visszaemlékezések, a történeti és népszerűsítő irodalom legjellemzőbb textusainak prezentálása egy tragikus ember életét elevenítik fel. A kiállítás azokat a kérdéseket is megfogalmazza, hogy hogyan bontakozott ki Semmelweis életének tragikuma, és mennyiben és miként volt felelősek érte kortársai vagy éppen ő maga?

A kiállításról itthon sem maradunk le: ma, a Kutatók éjszakájának programjaként a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen nyílik meg a Semmelweis ikon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top