+ Történelem

Újjászületik és járható lesz az ókori Via Appia útja

Via Appia

Helyreállítják és látogathatóvá teszik a Rómától a dél-olaszországi Brindisi városáig vezető Via Appia római kori utat, amely jelenleg csak rövid szakaszokon járható – jelentette be Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

Feltárják, megtisztítják és megnyitják a látogatók előtt a Via Appiát, hogy az ókorban az utak királynőjének (regina viarum) nevezett útvonal minél hosszabban ismét járható legyen. A projektről Dario Franceschini október 14-én egyeztet a Via Appia által érintett négy olasz tartomány (Lazio, Campania, Basilicata, Puglia) vezetőivel. A Via Appia „megnyitásához” Paolo Rumiz olasz újságírónak a La Repubblica napilapban nyáron folytatásokban megjelent cikksorozata vezetett.

Rumiz – ahol lehetett – gyalogosan végigjárta az olasz fővárostól az Adriai-tengeri Brindisiig vezető egykori római országutat. Így derült ki, hogy az ókori Róma egyik legjelentősebb útvonala teljesen feledésbe merült, több szakaszon aszfalt és gaz borítja, miközben idegenforgalmi látványosság is lehetne. Az eredetileg 530 kilométeres utat Kr.e. 312 és Kr.e. 191 között építették Appius Claudius Caecus cenzor akaratából.

Az Appiával a rómaiak egyenes összeköttetésbe kerültek Brindisi kikötőjével, ahonnan a Görögországba és a Közel-Keletre tartó hajók indultak. A vulkáni eredetű bazaltkövekkel kirakott Via Appiát ókori sírok és vízvezetékek övezik. Az ötvenes-hatvanas évek építkezési lázában azonban hosszú szakaszokon eltűntették a rá épített lakónegyedek alatt. Paolo Rumiz felfedezte például, hogy Capua városában a Via Appia a házak pincéiben teljes épségében fennmaradt. „Capuában minden házban van egy darab Via Appia” – írta Rumiz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top