+ Film

Talajt vesztett fiatalok és migránsok a Szemrevaló Filmfesztiválon

Szemrevaló Filmfesztivál

Szeptember 24. és október 3. között a budapesti Művész moziban a legfrissebb német, osztrák és svájci filmeket felsorakoztató Szemrevaló Filmfesztivál a mai európai társadalmak számára fontos kérdéseket is felvet.

Szeptember 24. és október 3. között a budapesti Művész moziban a legfrissebb német, osztrák és svájci filmeket felsorakoztató  Szemrevaló Filmfesztivál a mai európai társadalmak számára fontos kérdéseket is felvet. A TALAJT VESZTETT FIATALOK szekcióban három film látható, köztük a fesztivál nyitófilmje, az idei Berlinale Ezüst Medve- díjat nyert Victoria. A migráció problematikájával foglalkozik az IFJAK ÉS ERŐSEK – melynek egyik forgatókönyvírója, Martin Behnke Budapestre látogat – és az Új Világ, melynek rendezőjével, Anna Thommennel szintén találkozhat a magyar közönség.

A tavalyi Berlinalén queer-filmdíjjal kitüntetett A Kör című dokumentumfilm pedig két férfi szerelmén keresztül a 40-es években alakult svájci melegszervezet történetét mondja el.

Szemrevaló Filmfesztivál

A Kör című dokumentumfilm

Szeptember 24-én, csütörtökön 19 órakor a Berlinalén a legjobb operatőrnek járó Ezüst Medve- díjjal, az idei Német Filmdíjon a legjobb játékfilm, legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb női főszereplő, legjobb férfi főszereplő és a legjobb filmzene díjával kitüntetett thriller, Sebastian Schipper VICTORIÁja nyitja meg a Művész moziban a SZEMREVALÓt. A film – mely október 8-ától látható a Vertigo forgalmazásában – egyetlen bravúrosan rögzített jelenetben, vágás nélkül meséli el egy spanyol lány és négy berlini fiú találkozásának és szédítő ámokfutásának történetét. Szintén a TALAJT VESZTETT FIATALOK szekcióban látható szeptember 25-én, pénteken 21 órakor a SODRÓDÁS (Driften). A svájci film fiatal hősét kóros szenvedélye, a sebességmámor juttatta börtönbe. Leüli büntetését, visszatér családjához, és minden jó úton halad, mígnem találkozik Alice- szal. A több évvel idősebb angoltanárnő és Robert között sorsszerű vonzalom támad, ami a fiút egyre jobban kizökkenti a rendes kerékvágásból.

Szeptember 27-én 19 órakor Simon Jaquemet HÁBORÚ (Chrieg) című, megrázó erejű filmjében – mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film és legjobb operatőr díját is – a tizenöt éves Matteo egy erőszakos fiatalokból álló csapat tagjaként félelmetes háborúba kezd először a felnőttek, majd az egész világ ellen. Szeptember 25-én, pénteken 18.30-tól vetítik Stefan Haupt A KÖR című dokumentumfilmjét, mely a 40-es években alakult svájci melegszervezet és magazin fénykorának, majd szétzúzásának történetét mondja el. 1958-ban ebben a körben ismerkedik meg a félénk tanár, Ernst, Röbivel, a travisztárral, akivel utóbb, hetvenévesen össze is házasodott.

Szintén a MÁSSÁG témakörébe illeszkedik Fassbinder A SZABADSÁG ÖKÖLJOGA című filmje, melyet szeptember 29-én, kedden 20.30-kor vetítenek. Szeptember 26-án, szombaton 18 órakor a MIGRÁCIÓ blokkban lesz látható az ÚJ VILÁG (Neuland) című dokumentumfilm, melyben Zingg tanár úrral ismerkedhetünk meg, aki egy bázeli integrációs osztályban tanít. Diákjai a világ minden tájáról, a jobb jövőről szőtt álmokkal jöttek Svájcba, és most minden bizodalmukat tanárukba vetik. A fiatalok két évig ismerkednek a svájci nyelvvel és kultúrával. A tanár úrnak ezalatt mindvégig egyetlen cél lebeg a szeme előtt: hozzásegíteni a sorscsapásoktól traumatizált gyerekeket ahhoz, hogy a társadalom hasznos tagjai lehessenek. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film rendezőjével, Anna Thommennel.

Szeptember 27-én, vasárnap 17 órakor pereg a legendás német rendező, Fassbinder egyik legismertebb filmje, A FÉLELEM MEGESZI A LELKET, melyben a korosodó takarítónő, Emmi beleszeret egy nála jóval fiatalabb marokkói vendégmunkásba, Aliba, és feleségül megy hozzá. Ezt követően, 19 órakor mutatják be az ALI A PARADICSOMBAN című dokumentumfilmet, mely Fassbinder egykori élettársa, El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa tragikus életét mutatja be. Végül szeptember 30-án, szerdán 19 órakor vetítik az IFJAK ÉS ERŐSEK (Wir sind jung. Wir sind stark) című német filmet, mely a „Tűz éjszakája” megrázó eseményét három nézőpontból vizsgálva dolgozza fel. 1992-ben, Rostockban munkanélküli fiatalok egy csoportja 3000 tapsoló „néző” jelenlétében felgyújtotta a több mint 120 vietnámi menekültnek szállást adó „Napraforgó-ház“-at. A film bátor korkép egy elveszett nemzedékről és a társadalom erkölcsi kudarcáról. A vetítés után a közönség találkozhat a film egyik forgatókönyvírójával, Martin Behnkével.

 

A Szemrevaló Filmfesztivál teljes programja itt található. 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top