+ Design

Menekültekről mintázott szobrocskákat gyárt egy holland művészeti csoport

Moving People

Azért helyezték el köztereken a menekültekről mintázott figurákat, hogy a járókelők kénytelenek legyenek megállni és elgondolkozni a mostani krízisen.

Sajátos gerillaművészeti projektet hozott létre egy holland alkotócsoport: hús-vér menekültek alapján megformázott, 3D-s printerrel nyomtatott figurákat helyeznek ki Amszterdam köztereire, hogy így hívják fel a figyelmet a menekültkrízisre.

Nem titkolt szándékuk persze, hogy empátiát ébresszenek az utca emberében, és bemutassák az egyéni sorsokat.

Moving People

Helen / fotó: movingpeople.nu

A tíz miniatűr figura hús-vér menekültek történetét meséli el. A „modelleket” menekülteket segítő civil szervezeteken keresztül találták meg, akik önként jelentkeztek történetük megosztására.

Moving People

Lin / fotó: movingpeople.nu

Moving People

www.3ders.org

Az egyik „szereplő” például Istahil, aki a szomáliai polgárháború elől menekült el, a másik Inas, akinek a férjét halálosan megfenyegette az iraki kormány, az ugandai Alexet pedig azért kényszerítették hazája elhagyására, mert biszexuális.

Moving People

Alex / fotó: movingpeople.nu

A Power of Art House művészeti csoport dizájnerekből, vállalkozókból, művészekből és kreatív gondolkodókból áll, akik

a művészetet akarják fegyverként használni az apátia ellen

Legutóbbi, a Moving People címet viselő programjuk idén szeptemberben indult: először beszélgettek az alanyokkal, akik később modellt álltak, olyan pózban, ami szerintük a legjobban kifejezi történetüket, érzéseiket. Ezután 3D-s módszerrel „beszkennelték” őket, és 10 cenitméteres 3D-s szobrocskákat készítettek „belőlük”, azok alapján pedig több ezer műanyag figurát.

Moving People

Halat / fotó: movingpeople.nu

A szobrocskákat Amszterdam-szerte helyezték el padokon, ablakpárkányokon, buszmegállókban, útjelző tábláknál, tömegközlekedési jelzőlámpáknál, bevásárlóközpontokban, és irodákban.

Moving People

Jihin / fotó: movingpeople.nu

Azért állították ki közterekre a figurákat, hogy a járókelők – akiket egyébként hidegen hagy a jelenlegi krízis – kénytelenek legyenek megállni és elgondolkozni a mostani helyzeten. A movingpeople.nu oldalon minden egyes figura történetét elolvashatjuk. A járókelőket arra kérik, hogyha szembetalálkoznak egy ilyen kis szobrocskával, fényképezzék le és töltsék fel a fotót #MovingPeople hastaggel ellátva különböző közösségi oldalakra, és ha kedvük van, szedjék fel a tárgyra tapasztott figurát és helyezzék át máshova, hogy minél többen rájuk leljenek.

Moving People

Istahil / fotó: movingpeople.nu

Moving People

Idris / fotó: movingpeople.nu

Moving People

Inas / fotó: movingpeople.nu

Moving People

Arjuman / fotó: movingpeople.nu

Moving People

www.3ders.org

(Forrás: 3ders.org)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top