+ Tudomány

Olyan lehetsz, mint a kódfejtő Alan Turing: Szegedre hoznak a hétvégén egy működőképes világháborús rejtjelezőt

Varsóból érkezik hazánkba az Enigma I-es titkosító gép, amit pénteken, a Kutatók éjszakáján működés közben is bemutatnak a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében.

A második világháború talán legkevésbé ismert hőse a tragikus sorsú Alan Turing volt, aki nélkül lehet, hogy ma egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe. A zseniális matematikus a háború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott, és meghatározó szerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Becslések szerint a kódfejtők munkája legalább két évvel rövidítette le a második világháborút, és elősegítette a németek legyőzését – írják a januárban bemutatott Kódjátszma című film ajánlójában.

Ez most azért különösen fontos, mert pénteken Szegedre hoznak egy működőképes Enigmát Varsóból a Kutatók éjszakájára. Az gépről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy sokáig teljesen biztonságos volt, aztán jött a nem várt fordulat: az 1938-ig használt első változat kódolását a Marian Rejewski vezette, kriptográfusokból és más lengyel matematikusokból álló tizenöt fős csoport megfejtette. A szakemberek elkészítették a berendezés másolatait, mechanikus számítógépeik segítségével pedig vissza tudták fejteni az üzeneteket.

A második világháború kitörése előtt röviddel a lengyel kutatók a berendezéseket és tudásukat átadták az angoloknak és franciáknak, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a brit titkosszolgálat a későbbi változatok kódját megjelenésük után röviddel feltörje, és az üzeneteket elektromechanikus, később elektronikus számítógépekkel megfejtse. Szakemberek szerint a németek üzeneteinek ismerete talán évekkel lerövidítette a második világháborút, ezzel emberéletek százezreit, millióit megkímélve.

Aki szeretne kódfejtőset játszani, menjen Szegedre pénteken, a működőképes Enigmát az egyetem Bolyai Intézetében mutatják be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top