+ Film

Egy elrabolt nő történetét feldolgozó dráma nyerte a torontói filmfesztivált

torontói filmfesztivál

Az ír származású Lenny Abrahamson által rendezett film a dublini születésű, de jelenleg Kanadában élő Emma Donoghue azonos című könyvsikere alapján készült

Emberrablásról szóló filmdráma, a Room című produkció nyerte el vasárnap a torontói filmfesztivál közönségétől a mustra fődíját.

Az ír származású Lenny Abrahamson által rendezett film a dublini születésű, de jelenleg Kanadában élő Emma Donoghue azonos című könyvsikere alapján készült, amelyet a világ egyik legrangosabb irodalmi elismeréseként számon tartott Man Booker-díjra is jelöltek 2010-ben.

A Room egy elrabolt nő történetét meséli el, aki gyermeket szül a fogságban töltött idő alatt és csupán akkor sikerül megszökniük, amikor a kisfiú már ötéves. A film azt mutatja be, miként próbálnak beilleszkedni a kinti világba. Az anyát alakító Brie Larson és a nyolcéves Jacob Tremblay alakításával elnyerte a kritikusok tetszését. A díjátadó gálán felolvasott közleményében Abrahamson nagy megtiszteltetésnek nevezte a fesztivál fődíjának elnyerését.

A filmmustra főleg horrorfilmeket és szokatlan produkciókat felvonultató Midnight Madness (Éjféli őrület) programjának közönségdíját Ilya Naishuller Hardcore című alkotása nyerte el. A dokumentumfilmes közönségdíjat a Netflix Winter On Fire: Ukraine’s Fight For Freedom című produkciója érdemelte ki – adta hírül a BBC News.

A filmkritikusok nemzetközi szövetségének Special Presentation Prize nevű elismerését Jonas Cuarón Desierto (Sivatag) című alkotása kapta. Alfonso Cuarón Oscar-díjas mexikói rendező fiának első nagyjátékfilmjében Gael García Bernal alakít főszerepet.

A mexikói színész illegális bevándorlót játszik, aki társaival át akar szökni az amerikai határon, de ott egy önbíráskodó amerikai les rájuk és üldözőbe veszi őket. A filmet javarészt a mexikói Baja California sivatagban vették fel. A 34 éves filmes, aki korábban apjával dolgozott forgatókönyveken, ezúttal Gabriel García Márquez unokájával, Mateóval írta a Desierto szkriptjét.
Az idén 40 éves torontói filmfesztiválon nincs szakmai zsűri, a filmekről a nézők szavaznak. A mustra közönségdíja azonban több alkalommal olyan filmet tüntetett ki, amely később elnyerte a legjobb film Oscar-díját is, mint a Gettómilliomos vagy a 12 év rabszolgaság. Tavaly a homoszexualitása miatt meghurcolt brit kódfejtőről, Alan Turingról szóló filmdráma, a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült Kódjátszma kapta a fesztivál fődíját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top