+ Életmód

27 éve ejtette rabul ez az egyszerű dalocska a világot

A sokak számára ismerősen csengő dal Tom Cruise Cocktail című filmjének is betétdalaként szerepelt, George Bush pedig az 1988-as elnökválasztási kampányában is felhasználta.

27 éve debütált Bobby McFerrin legismertebb slágere, a Don’t Worry, Be Happy (Ne aggódj, légy boldog/vidám!), amelynek címe azóta szállóigévé vált. A dalocska refrénjének szövege egy indiai mestertől származik eredetileg.

Az 1988 szeptemberében bemutatott dal két hétig vezette az amerikai Billboard listát, előtte ebben a műfajban – ez is acappella szám, mint Bobby McFerrin legtöbb szerzeménye – még nem értek el ilyen sikert.

Külön érdekesség, hogy a dalban semmilyen hangszer nem hallható, az összes fellelhető hang kizárólag McFerrin énekéből fakad. A felvételét nyolc sávra készítették, majd ezeket egymásra játszva alakították ki a végső változatot.

A Don’t Worry, Be Happy kifejezés eredetileg Meher Bába indiai misztikustól és spirituális mestertől származik, aki gyakran használta ezt a mondatot nyugati hívei megszólításához.

A sokak számára ismerősen csengő dal Tom Cruise Cocktail című filmjének betétdalaként szerepelt, George Bush pedig az 1988-as elnökválasztási kampányában is felhasználta, Bobby McFerrin külön kérésére azonban elálltak a használatától.

A megjelenés évében McFerrin három Grammy-díjat is bezsebelt, övé lett az „Az év lemeze”, „Az év dala” és „Az év legjobb férfi popelőadója” cím is.

(Forrás: Wikipedia)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top