+ művészet & politika

Szédületes performansz Prágában: Hatalmas vörös alsógatyára cserélték a nemzeti lobogót

Ztohoven

2010-ben a Ztohoven csoport tagjai hat hónapon keresztül éltek egymás személyazonosságát használva: így szavaztak, és néhányan közülük meg is házasodtak. Elmondásuk szerint azt akarták megmutatni, hogy mennyire könnyű visszaélni az emberek magánadataival.

Hatalmas vörös férfi alsónadrágra cserélte szombaton este a prágai Hradzsin feletti elnöki lobogót a Ztohoven művészcsoport három tagja.

Az akcióról készített videofelvételt vasárnap tették közzé a Facebook közösségi hálózaton.

A cseh elnöki zászlót, az 1918-tól 1992-ig a csehszlovák, majd azt követően a cseh államfők speciális lobogóját, akkor tűzik ki a Prágai Várban, amikor az elnök az országban tartózkodik, ha külföldön van, a lobogót bevonják. A cseh nemzeti színekkel szegélyezett négyszögletes alakú lobogón a cseh állami címer látható, alatta pedig a felirat: Pravda vítezí (Az igazság győz!).

A cseh elnök szóvivője elítélte a performansz csoport akcióját, s úgy vélte, hogy  tettükkel meggyalázták az állami jelképeket. Az elnöki iroda később bejelentette: felülvizsgálják az államelnöki székhely biztonsági előírásait, nehogy hasonló eset megismétlődhessen. A három fiatal művész kéményseprőnek öltözve a Hradzsin egyik szárnyát körülvevő állványokon jutott fel a vár tetejére anélkül, hogy bárki is igazoltatta volna őket.

A Prágai Vár felett ma (szombaton) végre annak a férfinak a zászlaja lenghetett, aki semmiért sem szégyelli magát

– olvasható a Ztohoven Facebbook-bejegyzésében.

A csoport weboldalán (cikkünk szerkesztésekor elérhetetlen volt az oldal) verses szöveget tett közzé, miszerint Milos Zeman elnök csak önmagát szereti és elcsúfítja a Cseh Köztársaságot. Felemlegetik azt is, hogy az államfő szerintük megengedhetetlenül kedvezően viszonyul Kínához és Oroszországhoz.

A prágai kávéház fasizálódik, már attól sem riad vissza, hogy meggyalázza az állami jelképeket és a cseh királyok, csehszlovák és cseh államfők székhelyét

– reagált a Twitteren a Ztohoven Facebook-bejegyzésére Jirí Ovcácek elnöki szóvivő. A „prágai kávéház” kifejezést a cseh államfő ellenfeleire használja. Ovcácek szerint a cseh elnökit lobogót a Hradzsinról egyedül a nácik távolították el 1939-ben, az oroszok 1968-ban viszont nem merték megtenni.

A prágai rendőrség az akció tényét megerősítette, s közölte, hogy a három fiatal férfit őrizetbe vette, majd kihallgatásuk után vasárnap szabadlábra helyezte őket. A fiatal művészeket garázdasággal és lopással vádolják, amiért akár két éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Bár Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök azt javasolta, hogy az ügyet kezeljék „humorral”, úgy ő, mint több más politikus is feltette a kérdést: hogyan lehetséges, hogy a Prágai Vár őrsége nem akadályozott meg egy ilyen akciót? A várőrség azzal védekezik, hogy a performansz után azonnal őrizetbe vették a három elkövetőt és átadták őket a rendőrségnek.

A Ztohoven csoport provokatív alkotásaival és megmozdulásaival évek óta égető társadalmi problémákra hívja fel a közvélemény figyelmét. Első ismert „performanszuk” során, 2007 júniusában betörtek a közszolgálati Cseh Televízió egyenes adásába, és a nézők egy eredetinek tűnő atombomba-robbanást láthattak az egyik csehországi hegységben, ami kisebbfajta pánikot váltott ki a lakosság körében.

2010-ben a csoport tagjai hat hónapon keresztül éltek egymás személyazonosságát használva: így szavaztak, és néhányan közülük meg is házasodtak. Elmondásuk szerint azt akarták megmutatni, hogy mennyire könnyű visszaélni az emberek magánadataival.

A tagok ellen rendszeresen indítanak bűnvádi eljárást akcióik miatt. A közvélemény a tevékenységük megítélésében megosztott.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top