+ Életmód

Jön a szuperholddal egybekötött holdfogyatkozás

Szuperhold

a teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető lesz, emellett az égi „színjátékot” élvezhetik Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is.

Több mint 30 év után szuperholddal „egybekötött” teljes holdfogyatkozás figyelhető meg szeptember 28-án hajnalban.

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén.

A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton – olvasható a NASA honlapján.

„A valóságban semmi fizikai különbség nincs a teliholdak között, csupán szeptember végén egy kissé nagyobbnak és fényesebbnek fog tűnni” – magyarázta  Noah Petro, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa. Mint az amerikai Holdkutató (Lunar Reconnaissance Orbiter) projekt helyettes vezetője rámutatott, sokkal nagyobb szenzáció, hogy a szuperhold egy holdfogyatkozással esik egybe, amikor égi kísérőnket több mint egy órára „elnyeli” a Föld árnyéka.

Mint a NASA szakértője kifejtette, az „egyszerű” holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, hiszen évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján, valamint az eumet.hu hírportálon olvasható, a teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető lesz, emellett az égi „színjátékot” élvezhetik Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is.

A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érinti a Holdat, de jelenléte csak fél órával később válik láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 4:11:10-kor tűnik el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor lesz.

Égi kísérőnk 5:23-kor kezd kilépni a Föld árnyékából, amely bő egy óra alatt vonul le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyja el azt teljesen. A félárnyék halvány szürkés jelenléte azonban még fél órán át észlelhető lesz a Hold korongján. A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tart, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség időtartama 3 óra 20 perc.

A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top