+ Gondolat

Konfuciusznak kétmilliónál több igazolt leszármazottja van

konfucius

A női leszármazottakat korábban nem tartották számon, csak 2006-ban határozták el, hogy szakítanak a megkülönböztetést kifejező hagyománnyal.

Keresés a weben

Újabb százezrekkel bővülhet Konfuciusz több mint 2 millió leszármazottat tartalmazó családfája az idei „adatfrissítés” eredményeként

– közölték a nagy kínai filozófus szülőhelyén, miután a hétvégén meghirdették az újabb regisztrációk lehetőségét.

Kung Tö-jung 77. generációs Konfuciusz-leszármazott, a világ legnépesebbnek tartott családfájának gondozója a Santung tartományi Csüfuban azt nyilatkozta, hogy legalább 600 ezer új névvel bővül a vérszerinti utódok száma. Mint a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, várhatóan sokan lesznek közülük a nemzeti kisebbségekhez tartozók, nők és külföldön élők, olyanok, akiket eddig hivatalosan még nem regisztráltak.

A női leszármazottakat korábban nem tartották számon, csak 2006-ban határozták el, hogy szakítanak a megkülönböztetést kifejező hagyománnyal. Először négy éve kerültek női nevek a névsorba.

Kung azt is megjegyezte, azzal, hogy most ismét megnyitották a jelentkezés lehetőségét, szakítottak a hagyománnyal, amely szerint 30 vagy 60 évente frissítik a kapcsolódó könyvek adatállományát. Döntés született arról is, hogy a nevezetessé vált leszármazottakról – ismeretterjesztő célzattal – külön életrajzi adalékokat, munkásságukra utaló információkat is közölnek.

A legutóbb 2011-ben, vagyis Konfuciusz születésének 2560. évfordulóján bővített dokumentumgyűjtemény 43 ezer oldalból áll, 83 generáció több mint 2 millió tagját tartalmazza 80 könyvben. Ezt megelőzően 1937-ben készült egy körülbelül 600 ezer nevet tartalmazó összeállítás. A legutóbbi gyűjteménynek mára elkészítették a digitális változatát is.

A Kr. előtt 551-ben született Konfuciuszt általános tisztelet övezi Kínában. Úgy tekintenek rá, mint nagy gondolkodóra, a különböző történelmi korszakokban, több mint 2 ezer éven át a kínai társadalmi és politikai életet meghatározó filozófiai rendszer alapítójára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top