+ Ajánló

Iráni muzsikus kapja a Womex szakmai kiválósági díjat

ramin-sadighi_womex

Egyértelműen kiállunk az idegengyűlölet minden formája ellen, de ez a legkevesebb, amit tehetünk – indolkolta a döntést a Womex igazgatója.

Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi kapja az idei Womex szakmai kiválósági díját, amelyet október 25-én adnak át a budapesti világzenei expón a Müpában.

A Womexet szervező Piranha Arts ezzel is megerősítette elköteleződését amellett, hogy a zenén keresztül kultúrák és nemzetek között építsen hidakat. A szervezők célja, hogy ösztönözzék a párbeszédet a zene társadalmi szerepéről és a kulturális sokszínűségről a világ legnagyobb világzenei fórumán, amelynek először ad Magyarország otthont

– szerepel a szervezők által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Október 21. és 25. között Budapest a házigazdája a világ legjelentősebb világzenei eseményének, a Womexnek a Piranha Arts és magyarországi partnere, a Hangvető szervezésében. A Womex15-re a világzenei családfa legkülönbözőbb ágairól érkeznek delegáltak.

A magyar főváros az elmúlt időszakban az Európába érkező menekültek kapcsán került a viták fókuszába, a kommüniké szerint ez a kérdés a Womex-küldöttek számára is megkerülhetetlen. A szervezők és a küldöttek célja, hogy e vitában erősítsék a kultúra szerepét, de ennél tágabb összefüggésben is látják szerepüket.

Egyértelműen kiállunk az idegengyűlölet minden formája ellen, de ez a legkevesebb, amit tehetünk. Fontosabb az a célunk, hogy pozitív példákat állítsunk és ösztönözzük a kultúrák közötti kölcsönös megértést tényleges, célzott és alulról kezdeményezett akciókkal. A Womex hatással van a városra és régióra, ahol az eseményt rendezik – mint ahogy a globális közösségre is a nemzetközi konferenciákon és nyilvános koncerteken keresztül, amelyekről a világ minden táján beszámolnak. Idén mintegy ötven ország művészei érkeznek a rendezvényre, bizonyítva, hogy a sokszínűség mennyire alapvető: ez az összhang és egyetértés építőköve. Úgy érezzük, ezekre a jelzésekre most nagyobb szükség van, mint bármikor

– szögezte le Alexander Walter, a Womex igazgatója.

A Womex hagyományosan több díjat is átad a világzenei színtér legjelentősebb képviselőinek. A szakmai kiválósági díjat kiérdemlő Ramin Sadighi a Hermes Records alapítója, aki – mint a közlemény kiemeli – fáradhatatlan erőfeszítéseivel több mérföldkövet rakott le az iráni zenei életben: megteremtette az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez, és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak.

A Hermes kiadványait számos díjjal ismerték el, kaptak jelölést a legjobb világzenei album Grammy-díjára 2006-ban, ez volt a Djivan Gasparyan és Hossein Alizadeh együttműködéséből született lemez, az Endless Vision. Sadighi részt vesz a budapesti Womex október 24-i szombati ülésen.

Az WMCE-n, a világzene európai listáján 25 ország 45 rádióadóját vizsgálva a német Glitterbeat kiadványai voltak a legnépszerűbbek, így a Womex14 kiadói díj nyertese, a Glitterbeat idén másodszor kapja meg az elismerést. A magát punk rock attitűddel jellemző kiadó lemezei közül Bassekou Kouyate és Ngoni Ba, Samba Touré és Fofoulah anyagai emelkedtek ki. A idei Womex-díjátadó október 25-én vasárnap lesz a Müpában.

A Womexen olyan szereplők vonulnak fel, akik törekednek a társadalmi változások elérésére a zenén keresztül: promóterek, fesztiválszervezők és helyszínek vezetői különböző műfajokból. Idén visszatérő téma lesz mások mellett a világkereskedelmi fórum, a világzene és a dzsessz képviselői közötti együttműködés, az átfogó zenei hálózat, illetve a női részvétel a zeneiparban. A prezentációk témái között találjuk Latin-Amerikát, és egy menekültekért létrejött rádiós projektet is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top