+ Ajánló

Fischer Iván: Sok teendő van!

fischer iván bfz

Újra apró magyar településeken és vidéki városokban zenél a Budapesti Fesztiválzenekar. Az ingyenes Közösségi Hét egy speciális Autizmusbarát Kakaókoncerttel egészül ki, de a többségében romák lakta Cserdi fiataljai és a teljesen üresen álló, elhagyatott dombóvári zsinagógában összegyűlő közönség is élvezheti a zenekar játékát.

Újra apró magyar településeken és vidéki városokban zenél a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). Az ingyenes Közösségi Hét egy speciális Autizmusbarát Kakaókoncerttel egészül ki, de a többségében romák lakta Cserdi fiataljai és a teljesen üresen álló, elhagyatott dombóvári zsinagógában összegyűlő közönség is élvezheti a zenekar játékát.

Újabb Közösségi Hetet szervez szeptember 23. és október 7. között a Budapesti Fesztiválzenekar. A világ legjobbjai között számon tartott együttes évente többször útnak indul, hogy azok is meghallgathassák a játékát, akiktől egyébként anyagi, szociális vagy egészségügyi okokból elérhetetlen távolságban van a koncerttermek és hangversenyek világa.

A Közösségi Hét idén ősszel új koncertformával, az Autizmusbarát Kakaókoncerttel egészül ki, ahova autizmussal élő gyerekeket és családjaikat vár Fischer Iván és zenekara. Ahogy a BFZ zeneigazgatója fogalmaz:

Azt a gyereket, aki szavakkal nehezen fejezi ki magát, zenével el lehet érni, mert az ő érzései ugyanolyanok, mint akármelyik másik ember érzései. Sok teendő van! Kutatásokra van szükség, felmérésekre, összefogásra más szakmákkal, nemzetközi konzultációkra.

A zenekar játékát emellett a Baranya megyei, többségében romák lakta Cserdi fiataljai is élvezhetik, ahol a polgármester munkája az elterjedt előítéleteket látványosan cáfoló eredményeket hoz. Ezen túl Móra Ferenc egyik ihletője, Mindszent gyerekei is ajándékba kapnak egy Kakaókoncertet.

A BFZ folytatja az elhagyott zsinagógákban szervezett koncerteket is. Dombóváron egy nagyon izgalmas, teljesen üresen álló, használaton kívüli zsinagógában játszanak majd, aminek jelenlegi állapotában még ajtaja sincs. A ceglédi zsinagóga érdekessége, hogy bár kívülről őrzi régi arcát, a 670 fős hitközség egykori imaházában több mint 50 éve tornacsarnok működik, miután a zsidó közösség kénytelen volt eladni az épületet. A gyöngyösi zsinagóga, amely a második legnagyobb vidéki zsinagóga Magyarországon, korábban bútorüzlet volt, tavaly kezdték el felújítani és átalakítani kulturális térré. (A Zsinagógakoncertek programsorozat a Budapesti Fesztiválzenekar, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közös rendezvénye.)

A Közösségi Hét fontos pillérei maradnak a Templomi Koncertek is. Bach autentikus, barokk hangszereken előadott muzsikáját a katolikus Mátyásföldi Szent József Plébániatemplomba, a Székesfehérvári Evangélikus Templomba és a Nyírbátori református templomba viszik el a BFZ zenészei.

Az idősotthonok lakói sem maradnak koncertélmény nélkül. Míg az első Közösségi Héten még csak öt, most már tizenkét helyszínen zenélnek a muzsikusok egy hét leforgása alatt Budapesttől a nógrádi Bátonyterenyén és a Bács-Kiskun-megyei Kiskörösön át a jászsági Újszászig.

Egy korábbi kakaókoncert emléke:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top