+ Képzőművészet

Papcsák Ferenc: novemberben készülhet el az MNB Értéktár Programjának vizsgálati jelentése

matolcsy papcsák tiziano

A vizsgálat keretében – vélhetően szakértő igénybe vételével – górcső alá veszik a program megalkotásának körülményeit, szabályozását, valamint hogy hogyan történik a vásárlás és a vagyontárgyak értékelése, hasznosítása.

Várhatóan november 15-re készül el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár Programjának vizsgálati jelentése, amelyet a jegybanki felügyelőbizottság november végi ülésén tárgyal majd

– mondta el Papcsák Ferenc, a jegybank felügyelőbizottságának júliusban megválasztott elnöke az MTI-nek interjúban csütörtökön. Papcsák Ferenc arról is beszélt, hogy több témában, így a jegybanki ingatlanvásárlások és alapítványok kérdésében is átfogó, 1990-ig visszamenő tájékoztatást kér a felügyelőbizottság.

Matolcsy bevásárolt, mintha Tiziano a Tescóban lógna

Papcsák Ferenc hangsúlyozta: nagy várakozás előzte meg az MNB új felügyelőbizottságának megalakulását, tekintettel arra, hogy az Országgyűlés tavaly történt megalakulását követően az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni a delegálandó tagban.

A júliusban megválasztott felügyelőbizottság megalkotta ügyrendjét, – a melyet a nemzetgazdasági miniszter, mint az állam tulajdonosi jogait gyakorló személy – el is fogadott, valamint idei munkatervét is. Hozzátette: utóbbit a törvényi előírásoknak megfelelően megküldték az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), és az Országgyűlésnek is, valamint egyeztettek az ÁSZ elnökével a teendőkről. Az elnök kifejtette, hogy havonta tart majd ülést az felügyelőbizottság.

Papcsák Ferenc fontosnak tartotta az előző évek gazdálkodásának, eredménykimutatásainak áttekintését, amit második, szeptember eleji ülésükön meg is tettek. Felhívta a figyelmet arra, hogy Matolcsy György elnöksége alatt kiszámítható, áttekinthető és nyereséges gazdálkodást folytatott az MNB. Idén az eddigi számok alapján ugyancsak nyereséges évet várnak, az felügyelőbizottság az első három negyedév gazdálkodási adatainak ismeretében értékeli majd az MNB idei gazdálkodását.

Emlékeztetett arra, hogy a felügyelőbizottság szeptember eleji ülésén a gazdálkodás mellett három fontos témában, így a jegybanki ingatlanstratégia, az alapítványok, valamint az Értéktár Program kapcsán is megkezdte a tájékozódást.

Papcsák Ferenc kiemelte, hogy az Értéktár Programmal kapcsolatban már el is rendeltek egy vizsgálatot, amely pontos ellenőrzési terv szerint zajlik majd. A vizsgálat keretében – vélhetően szakértő igénybe vételével – górcső alá veszik a program megalkotásának körülményeit, szabályozását, valamint hogy hogyan történik a vásárlás és a vagyontárgyak értékelése, hasznosítása.

Szólt arról is, hogy javaslatára a vizsgálat keretében egy nemzetközi összehasonlítás is készül arról, hogy más jegybankok hogyan foglalkoznak ingó vagyontárgyak vásárlásával. Ezenkívül azt is megnézik, hogy 1990-től Matolcsy György elnökségéig vásároltak-e a jegybanki vezetések ingóságokat, és ha igen, ezeknek mi lett a sorsuk.

Ez a vizsgálat már csak abból a szempontból is fontos, hogy Matolcsy György regnálását megelőzően veszteséges volt a jegybank működése

– jegyezte meg.

A jegybanki ingatlanstratégiával – eddigi vásárlások és hasznosítás – kapcsolatban az felügyelőbizottság soron következő szeptember végi ülésére vár tájékoztatást, szintén 1990-is visszamenőleg, és annak függvényében dönt az eseteges további lépésekről.

Az alapítványokban való jegybanki szerepvállalásról is 1990-ig visszamenőleg kért tájékoztatást a felügyelőbizottság, de a jelenlegi vezetés által létrehozott alapítványok helyzetét is tisztázni szeretnék

– fejtette ki Papcsák Ferenc. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezen a területen még szükség van „egy jogi tisztázásra”, hogy az felügyelőbizottság vizsgálhatja-e, és ha igen, milyen mértékben az alapítványokat.

Az idei munkatervvel kapcsolatban elmondta, fontosnak tartja az MNB tulajdonában álló cégek folyamatos ellenőrzését, azzal együtt is, hogy természetesen minden egyes vállalatnál van felügyelőbizottság.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top