+ Történelem

Szíriai menekült emelte világszínvonalra a bábolnai ménest

Meseszerű történet Fadlallah el Hedadról, a nyugati világ legmagasabb rangú, arab származású katonájáról, akit a bábolnai gyerekek csak Fagylaltka bácsinak hívtak – Nyáry Krisztián legújabb találata.

Nyáry Krisztián, ahogyan megszokhattuk tőle, megint olyan sztorit talált, amin elrágódhatunk egy darabig. Legutóbbi posztjában egy Fadlallah el Hedad nevű emberről írt, aki vallási háborúk elől menekült el szülőföldjéről. Egy meseszerű történet arról, hogyan vezetett az út Szíriából Bábolnára.

Őfelsége Ferenc József 1857 júliusában azért utazott a trieszti kikötőhöz közeli katonai lovardába, hogy megszemlélje a messze földről érkezett arab telivéreket. Rudolf von Brudermann ezredes expedíciója azonban nemcsak lovakat hozott magával Damaszkuszból, hanem egy fiatal fiút is. Fadlallah el Hedad családja a vallási háborúk elől menekült el szülőföldjéről, szülei meghaltak. Mivel jól értett a lovakhoz, nem kellett sokat győzködnie a távolról jött katonákat, hogy magukkal vigyék hazájukba. A hosszú hajóúton ő gondozta az arab méneket, amelyeket fajtanemesítési célból vásároltak a bábolnai ménes számára. Megkapta a lovászfiúk sujtásos, magyar egyenruháját is, és megengedték neki, hogy egy kardot is felköthessen az oldalára.

A királyt annyira lelkesítették a gyönyörű lovak, hogy a protokollszabályokat felrúgva beszélgetni kezdett a katonákkal. Magához intette a lovászfiút is, és kezét a kardjára téve megkérdezte tőle, hogy ki ő és honnan került ide. A fiú egy szót sem értett abból, amit Ferenc József mondott, az is bőven elég volt neki, amit tett. Egy szabad arabnak halálos sértés, ha idegen érinti a fegyverét, ezért a fiú indulatosan rácsapott a császári fenség kezére. A lovardában megfagyott a levegő: mindenki a felségsértőre meredt. Az uralkodónak azonban megtetszett a merész arab kamasz. Megparancsolta, hogy a lovászfiút a kincstár költségén írassák be kadétiskolába, és neveljenek belőle magyar katonatisztet.

A szíriai menekültből lett magyar katonatiszt végül világszínvonalra emelte a bábolnai ménest, 70 éves korában altábornagyként ment nyugdíjba, s ezzel minden bizonnyal ő volt a nyugati világ legmagasabb rangú, arab származású katonája.

A részletes történetet Nyáry Krisztián oldalán olvashatják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top