+ Ajánló

Vakrandi és okostelefonos kalandjáték a 10. PLACCC Fesztiválon

placcc

Titkos helyszíneken intim beszélgetésekbe bonyolódó idegenek, mobiltelefonjukkal a virtuális térbe ugró játékosok és sétáló galéria is várja az újszerű kulturális élményekre fogékony közönséget a 10. PLACCC Fesztiválon szeptember 10. és 27. között három tematikus hétvégén Budapesten. A magyar és külföldi művészek produkcióinak többsége idén is ingyenes.

Titkos helyszíneken intim beszélgetésekbe bonyolódó idegenek, mobiltelefonjukkal a virtuális térbe ugró játékosok és sétáló galéria is várja az újszerű kulturális élményekre fogékony közönséget a 10. PLACCC Fesztiválon szeptember 10. és 27. között három tematikus hétvégén Budapesten. A magyar és külföldi művészek produkcióinak többsége idén is ingyenes.  

Jelentős állomásához érkezik a 2008-ban indult PLACCC Fesztivál, hiszen a művészek idén tizedszer állítják feje tetejére Budapestet. A magyar, szlovén, dán, német és angol alkotók a fővárost kiállítótérré, táncszínházi színpaddá, meglepő találkozások színhelyévé változtatják, és együtt keresik a modern városlakó helyét a nagyvárosi térben. Idén rendhagyó módon három egymást követő hétvégén jelentkezik a PLACCC Fesztivál 2015. szeptember 10. és 27. között, a programok pedig három fő témakör köré szerveződnek.

Gaming the City. A fesztivál látogatói az első hétvégén, szeptember 10-12. között városi játékokban vehetnek részt. A német machina eX csoport játéktervezői megbuherálnak néhány mobiltelefont, és virtuális játéksétákat indítanak Budán. A magyar Dollár Papa Gyermekei társulat a Bánkitón debütált Closeness című nagysikerű projektet viszi tovább, amelyben titkos helyszíneken intim beszélgetésekre, amolyan színházi vakrandira hívják azokat, akik új arcokat, új kalandokat keresnek. A PLACCC Fesztivál első hétvégéjén, szeptember 10-én új helyen és új néven nyílik meg az újbudai Szatyor Art Space galéria, amely első kiállításán a public art budapesti helyzetéről ad aktuális képet.

Hacking the City. A második hétvégén, szeptember 19-21. között a 10. PLACCC Fesztivál olyan produkciókat kínál, amelyek a város eddig ismeretlen oldalát mutatják meg.  A szlovén Kud Ljud csapata a világ számos országát megjárt Streetwalker Gallery című városi sétájának és installációjának budapesti változatát valósítja meg, miközben a magyar DoN’t Eat Group különleges, a város terekről készült élő videóinstallációja, a Loop Event során a közönség jól ismert budapesti tereket láthat és hallhat úgy, ahogyan korábban még soha. Ugyancsak ezen a hétvégén a korábbi években sikeres Ez a hely MENŐ!sorozat folytatásaként új térképjelölők is kikerülnek a budapesti utcákra: lesz kincskeresés a IX. kerület sűrűjében és meglepetésekkel teli utazás a múltba.

Interacting the City. A 10. PLACCC Fesztivál harmadik hetén a néző, a művész és a városi tér interaktív kapcsolatán lesz a hangsúly. Kivételesen kedden és szerdán is lesz program, ugyanis szeptember 22-23-án a magyar Stereo Akt és a holland-magyar Space társulatok útnak indítják speciális riksájukat, a panasz-taxit, és megtartják a We Hear You című készülő, interaktív dokumentumszínházi előadásuk munkabemutatóját a panaszkultúrákról. A PLACCC 2015 harmadik hétvégéjén, szeptember 24-27. között a nemzetközileg elismert dán Kitt Johnson koreográfus magyar táncművészekkel mutatja be intenzív szeptemberi workshopjának eredményeit Budapest utcáin. A brit Jessica Dolby különleges mikroalkotásaival térképezi fel a várost, és formabontó sétára invitálja az érdeklődőket, akiket a városi terek pszichológiájába vezet majd be. A magyar Teleport Galéria alkotói pedig 0 címen a Clark Ádám téren éjféli performansszal egybekötött kiállítást szerveznek a 0 kilométerkőnél.

A 10. PLACCC Fesztivál programjainak túlnyomó része idén is ingyenes.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top