+ Ajánló

Rúdtánc a munkahelyi stressz levezetésére – komolyan!

rúdtánc

A munkatársak bordásfalat szerettek volna, de Szabó Tibor Benjámin, a kiadó főszerkesztője megindokolta, hogy miért döntött a rúdtánc mellett.

Az Athenaeum Kiadó 2015. szeptember 6-án – egyelőre kísérleti jelleggel – rúdtáncszobát rendezett be dolgozói számára a kiadó Dankó utcai központjában. A cég munkatársai munkaidőben is szabadon használhatják az akrobatikus sporteszközt. Ez az első ilyen típusú kezdeményezés a Líra Könyv Zrt-nél, a fejlesztés tulajdonképpen válasz a dolgozói igényekre. Az Athenaeum közössége bordásfalat szeretett volna, mert a napi nyolc órában végzett, feszített tempójú irodai munka már középhosszú távon is gerincbántalmakat, mozgásszervi panaszokat okoz. A munka-egészségügyi ajánlások szerint másfél óránként szükséges az ülő munka megszakítása és a test alapos átmozgatása, ugyanis a huzamos ideig tartó, rögzített testtartás lassítja a véráramlást, megnöveli a vértrombusok kialakulásának veszélyét, rontja az ízületek egészséges működőképességét, megterheli az emberi test vázszerkezetét. Szabó Tibor Benjámin, a kiadó főszerkesztője a következőkkel indokolta a rúdtáncszoba kialakítását:

Az Athenaeum Kiadó a korábbi 30-40 helyett idén közel száz címet visz piacra, ugyanazzal a stábbal dolgozva, a munkatársak leterheltsége ezért jelentősen megnőtt. Klasszikus edzőterem kialakítására jelenleg nincs lehetőség anyavállalatunk, a Líra Könyv Zrt. műveleti központjában, de valamit tennünk kellett. A rúdtánc mellett döntöttünk. A Dollhouse Stúdió-hálózat szakmai iránymutatásával és hathatós segítségével a kiadó munkatársai most már kiállhatnak a kemény hajtásból egy-egy fél órára mozogni, sportolni. Nemzetközi tapasztalat, hogy a munkaidőben végzett testmozgás elképesztő mértékben megnöveli a munkavégzés hatékonyságát, miközben rövid idő alatt levezeti a határidőkkel terhelt kiadói munka okozta stresszt. Sokféle mozgásformát teszteltünk, mielőtt felkértük a Dollhouse-t a táncrúd beüzemelésére. Olyan sportra volt szükségünk, amely teljesen átmozgat, kis helyen végezhető, és a jelenleg szinte kizárólag női munkaerővel működő dolgozói közösség számára valami plusz élményt is ad, különleges, egyedi, vicces akár. A rúdtánc alap mozgásformája a függeszkedés, amely természeténél fogva növeli a csigolyák közötti távolságot, javítja az ízületek mozgási komfortját, vagyis ez az ideális irodai munkavédelmi sport.

Hartay Csaba könyvének plakátja mellett már elkezdődött a rúdtánc-gyakorlat

Hartay Csaba könyvének plakátja mellett már elkezdődött a rúdtánc-gyakorlat

Az Athenaeum Kiadó és a Líra Könyv Zrt. a kísérleti időszak tapasztalatai alapján dönt esetleges további tornaszobák létesítéséről.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top