+ Média

Striker Sándor: ezért nem szóltam eddig a menekültek ügyéről

Striker Sándor

(…) Az arab tavasz 2011-es őszén, Mubarak és Kadhafi bukásakor azt mondtam, hogy milliók fognak elindulni Európa felé. (…)

Keresés a weben

Striker Sándor irodalomtörténész, az ELTE egyetemi docense a saját honlapján tett közzé egy írást, amelyben kifejti, „miért nem szólt eddig menekült-kérdésben”.

Részletek a cikkből:

(…) Az arab tavasz 2011-es őszén, Mubarak és Kadhafi bukásakor azt mondtam, hogy milliók fognak elindulni Európa felé. (…)

(…) És tudtam, hogy létezik a társadalmi tömegvonzás, a ’social gravity’, azt hittem, én találtam fel, de nem, egy Thomas Pownall nevű politikus és gyarmati kormányzó volt a függetlenné még nem vált észak-amerikai angol gyarmatokon. (…)

(…) Szerintem azonban a ’social gravity’ ennél sokkal több, maga a tág értelemben vett kultúra, ahol nyugodtan és emberi méltóságban lehet élni, és vannak jogok, amiket az a kultúra elismer és betartat – és adott esetben még a koldusasszony is rendőrt hívhat ott, ha becsapják, és a rendőr jön is, ahogyan azt Madách Imre oly zseniálisan bemutatja nekünk abban a bizonyos londoni színben, hogy nem is csodálkozunk rajta, pedig mi idehaza csak akkor látunk rendőrt, ha lesből radaroz hogy megbüntessen, de mi résen vagyunk ám. (…)

(…) Úgy véltem, hogy a kulturális konfliktusok kezelésének képessége a jelen és a közeljövő nagy vízválasztója. Örültem tehát, hogy létesült egy kultúra mediáció egyetemi mesterképzés, benne is voltam a létesítési anyagot kidolgozó munkacsoportban.
 De ez meg nem kell az egyetemnek, ahol életben maradásom óta tanítok. Meg én se. Az egyik dékán azt kérdezi, mikor megyek el, a másik meg nem is válaszol egy ilyen szak indítására. Hát ezért nem szóltam eddig a más kultúrákból érkező menekültek ügyéről.
 Mert mint gondolkodó lény – ezt embernek nevezzük a Föld nevű bolygón, és közel-távol másik ilyen nincs – ebbe belebuktam Magyarországon.
Nagyon szégyellem magam.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

5 hozzászólás

5 Comments

 1. tamásjózsef szerint:

  Nos, Fekete Gyula etnikai aknamezőknek nevezte igaz írásaiban, a mi elnéptelenedett akaratlagos gyermektelenséggel vállalt, választott!! ormánságainkat. Mások akarnak majd itt élni, s betölteni azt a teret, amihez a magyar méltatlannak bizonyult, mert kádárt választotta, s életmódjában is, marxista lett. Sajnálatraméltó ez a docens, vagy volt docens. Mert elvesztette munkahelyét, mert beteg. De igazán a mentalitása miatt sajnálható, hiszen kissé elment Madách Imre lelke s lényege mellett. Hiszen Éva anyának érzé magát, s a Teremtő megnyugtatja Ádámot, hogy Éva szíverén keresztül közölni fogja vele mindig, Ádám mit tegyen, nem lesz elveszett gyermek, az Édentől Keletre…Madách unokahúgával, s annak családjával mi is történt? Kik is erőszakolták meg, s ölték meg? Egy docens, bizonyára ezt is tudja. Ahogyan azt is, hogy akkor is voltak sokan, akik toleránsok s befogadók voltak–minden idegennel, s ismeretlennel, csak az ne legyen véletlen sem magyar.

 2. tamásjózsef szerint:

  A docens végzetnek akarja mutatni, a mostani szervezett buszokkal ide érkező migráns-gyözteseket, akik elnyomóként érkeznek ide, s fél tölük, a maradék magyar lakosság. Egyedül az itt élő már nem magyar, vagy sosem magyar országlakosság tud örülni nekik.
  Az is döbbenetes, hogy az itteni marxista országlakosság egyszeróen nem akarja tudomásul venni, azt a tényt, hogy a magyar az egyetlen nép a világon, mely minden üldözöttnek védelmet adott, egészen addig, amig nagyobb hatalmak el nem foglalták! furcsa, hogy a napfény izében vegetáló hálátlanok, még véletlen sem ismernék meg, olvasnák el, Tandori Dezső fordításában, a helyreállított kereszt igaz történetét. Talán akkor, kissé megváltozna ez az állandóan a magyarok fölött pálcát törő attitüdjúk.

 3. tamásjózsef szerint:

  Rokonszenvük s összetartásuk közös nevezője, szégyelljék magukat a magyarok! Szálljanak már le, a maradék magyarságról, vagy arról a valamiről, ami a maguk közös tudattalanjában.. magyarnak neveztetik.

 4. tamásjózsef szerint:

  Az is bekövetkezett, amit az Éljünk magunknak kötetben egy orvos professzor, helyes diagnózisként mondott el, az átlag itt, már képtelen arra, hogy észrevegye mivé vált, mentalitása annyira eltetvesxdett, hogy menthetetlen. Az egyik helyes hölgy saját lapján még böszme is rá, ő onnan ki fogja tiltani azokat, akik másként gondolkoznak, s netántántán.. A migránsokról másként mernének szólni, mint a trendi közbeszéd, a filomigránsok körének bégetése. Ezeket el sem olvassa, nincs rá ideje, kedve, de el is fogja onnan tüntetni.. A tolerancia nagy bajnoknője.. Tényleg észre sem veszi, hogy ezzel magát a demokráciát kérdőjelezi meg, akarva-akaratlan? Egymást szagolgatják körbe, kellően gesztipéterek-e, s pálcát törtek-e már a magyar nép fölött. Persze általánosítva, de mindenképpen elítélve, támadva, utálva.. Magyarokra fanyalgók tábora, vajjon valaha, magyarrá fog válni? Kötve hiszem, hiszen már eleve eldöntötte a balos, ő már pedig nem olvas, nem néz, nem ismer meg, műveket, melyek a magyarokról jót is mondanának.

 5. tamásjózsef szerint:

  “ahol nyugodtan és emberi méltóságban lehet élni, és vannak jogok, amiket az a kultúra elismer és betartat “”- hát ez nem igaz. Már most Bécsben, vannak negyedek, s utcák, ahová fehérátlag jó ha még véletlen sem téved..
  Pont fordítva, itt s csak itt lehet nyugodtan s emberi méltóságban élnie, mindenkinek, aki nem magyar. A magyarnak, a maradék dolgozó magyar lakosságnak azonban már itt nincsen joga, csak a létfenntartásához, a vegetálásához. Arra, hogy lakása, háza, otthona, családja s gyermekei lehessenek, már nagyon régóta nincsen joga, a valóban dolgozó magyar átlagnak.
  A hálátlan pofátlanság teteje, hogy azt a magyar népet szapulják szünetlen, mely nem csak eltartja, hanem minden szó s ellenvetés nélkül elviseli azokat, akik soha az életben egyetlen egy napot nem dolgoztak, s akik még véletlen sem akarják még megismerni a valódi magyarság sorsát, történetét, életének irányát, menetelését a halálba.. Sorstalanok soha nem fognak magyar érvet olvasni, s érteni.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->