+ Média

Striker Sándor: ezért nem szóltam eddig a menekültek ügyéről

Striker Sándor

(…) Az arab tavasz 2011-es őszén, Mubarak és Kadhafi bukásakor azt mondtam, hogy milliók fognak elindulni Európa felé. (…)

Striker Sándor irodalomtörténész, az ELTE egyetemi docense a saját honlapján tett közzé egy írást, amelyben kifejti, „miért nem szólt eddig menekült-kérdésben”.

Részletek a cikkből:

(…) Az arab tavasz 2011-es őszén, Mubarak és Kadhafi bukásakor azt mondtam, hogy milliók fognak elindulni Európa felé. (…)

(…) És tudtam, hogy létezik a társadalmi tömegvonzás, a ’social gravity’, azt hittem, én találtam fel, de nem, egy Thomas Pownall nevű politikus és gyarmati kormányzó volt a függetlenné még nem vált észak-amerikai angol gyarmatokon. (…)

(…) Szerintem azonban a ’social gravity’ ennél sokkal több, maga a tág értelemben vett kultúra, ahol nyugodtan és emberi méltóságban lehet élni, és vannak jogok, amiket az a kultúra elismer és betartat – és adott esetben még a koldusasszony is rendőrt hívhat ott, ha becsapják, és a rendőr jön is, ahogyan azt Madách Imre oly zseniálisan bemutatja nekünk abban a bizonyos londoni színben, hogy nem is csodálkozunk rajta, pedig mi idehaza csak akkor látunk rendőrt, ha lesből radaroz hogy megbüntessen, de mi résen vagyunk ám. (…)

(…) Úgy véltem, hogy a kulturális konfliktusok kezelésének képessége a jelen és a közeljövő nagy vízválasztója. Örültem tehát, hogy létesült egy kultúra mediáció egyetemi mesterképzés, benne is voltam a létesítési anyagot kidolgozó munkacsoportban.
 De ez meg nem kell az egyetemnek, ahol életben maradásom óta tanítok. Meg én se. Az egyik dékán azt kérdezi, mikor megyek el, a másik meg nem is válaszol egy ilyen szak indítására. Hát ezért nem szóltam eddig a más kultúrákból érkező menekültek ügyéről.
 Mert mint gondolkodó lény – ezt embernek nevezzük a Föld nevű bolygón, és közel-távol másik ilyen nincs – ebbe belebuktam Magyarországon.
Nagyon szégyellem magam.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top