+ Design

Ördögűzéssel is készülnek a Galériák Hétvégéjére

Gallery Weekend Budapest

Idén is megrendezik szeptember 12-13-án a GWB-t, amely a berlini galériák hétvégéjének mintájára jött létre. A részvétel minden eseményen ingyenes.

Megnyitókkal, performanszokkal, galériatúrákkal és ingyenes tárlatvezetésekkel várja a látogatókat a Gallery Weekend Budapest (GWB) szeptember 12–13-án a fővárosban. Az eseményt másodjára rendezi meg a Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány.

Mert a galériák nem a földönkívülieknek dolgoznak, hanem a városlakóknak

–  szól a GWB jelmondata. Sőt, nem árulunk el meglepetést azzal, hogy a művészek sem földönkívüliek, hiába tűnik úgy gyakran a közönség számára. A művész ugyanis

nem azonosíthatatlan repülő objektumokon közlekedik, nincs indokolatlanul nagy feje és csenevész szürke gyerekteste, és nem is hangokkal és fényjelekkel kommunikál.

Habár a közönség gyakran tényleg nem képes megfejteni az alkotó „kódjait”, sajátos grammatikáját, eszköztárát és képzettársításait, a GWB Weekend House-ban – ami az egykori Rögtön Jövök projektgalériában található – azonban kísérletet tehetnek rá. A Harmadik típusú találkozások elnevezésű csoportos kiállítás Spielberg 1977-es sci-fi klasszikusára utal, vagyis az idegenekkel való találkozásra.

Gallery Weekend Budapest

Forrás: Gallery Weekend Budapest

Ez a helyszín azonban „csak” kiegészítő platformja a rendezvénynek: Budapest-szerte ugyanis 16 galériában (acb Galéria, Art+Text Budapest, Chimera-Project, Deák Erika Galéria, INDA Galéria, FLUX Galéria, Horizont Galéria, Kisterem, Knoll Galéria, Körmendi Galéria, Molnár Ani Galéria, Galéria Neon, NextArt Galéria, TRAPÉZ, Várfok Galéria, VILTIN Galéria és Vintage Galéria) merülhetnek el a kortárs művészetben az érdeklődők, ahol performanszokon, könyvbemutatókon és megnyitókon is lehetőségük nyílik személyesen találkozni az alkotókkal. Emellett pedig ingyenes galériatúrákon, tárlatvezetéseken is részt vehetnek az odalátogatók: a két-két órás galériás túrák 11, 13, 15 és 16 órakor indulnak párhuzamosan négy helyszínről: a Várfok Galériából, a Deák Erika Galériából, a Chimera-Projectből és a GWB központjául is szolgáló Weekend House-ból.

Gallery Weekend Budapest

Tarr Hajnalka: Cím nélkül, 2015, vegyes technika, 82×102 cm, az acb Galéria jóvoltából

A Gallery Weekend Budapest sikeresen bizonyította be 2014-ben, hogy a budapesti színtér nemcsak megérett egy ilyen eseményre, de igényli is

– mondta a GWB művészeti igazgatója, Rieder Gábor.

Így már másodjára rendezik meg a két napos, délelőtt 10-től este 6-ig tartó eseményt a Főváros és a BBraun támogatásával, amely a berlini galériák hétvégéjének mintájára jött létre. A németeknél már tíz éve működik sikeresen a rendezvény: nemcsak a kortárs művészetet akarták fogyaszthatóvá tenni a nagy közönségnek, de a vásárlóerőt is Berlinbe akarták csalogatni, ahogy ez a budapesti programsorozatnak is a célja. Európa-szerte Zürichben, Bécsben és Varsóban is működik hasonló kezdeményezés.

Gallery Weekend Budapest

Birkás Ákos tárlatvezetése a Knoll Galériában / fotó: Soponyai Viktória

Nőművészekkel, barcelonai és Buenos Aires-i festőkkel is készülnek

Ahogy a programkínálatban szerepel:

Nemzetközileg is sikeres régióbeli nőművészek és magyar kollégáik, fiatal barcelonai és Buenos Aires-i festők, 20. századi absztrakt legendák és fiatal tisztelőik, művészetfilozófiai kísérletek és a legfrissebb generáció fenegyerekei. Érzéki vásznak, szikár fotóanalízis, bizarr ördögűzés és kifinomult konceptuális hangok a középnemzedéktől. Széles művészi kínálat, garantált szakmai színvonalon – Ioana Nemestől Lossonczy Tamásig, Tarr Hajnalkától Vincze Ottóig.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top