+ Média

Segítsük a szenvedőket! – indul a jezsuita menekültprogram

jezsuiták menekültprogram

Az ügy tragikus terhe miatt fokozott felelősséget érzünk arra, hogy figyelmünket erre a kérdésre összpontosítsuk. Hosszú távú megoldásához látnunk kell, hogy Európa sajnos rendkívül mélyen ható identitásválságot él át.

A magyar jezsuiták menekülteket segítő programot hoztak létre a krízishelyzet enyhítésére, amelynek előkészítését már júliusban megkezdték. Erdő Péter minapi, sokakat felháborító nyilatkozata után még a HOSPES Jezsuita Menekültprogam is válaszlépésnek tűnik.

Részletek a cikkből:

(…)Keresztényként semmilyen körülmény nem mentesít minket kötelességünk alól, hogy valóban menekülő, szenvedő testvéreinket az irgalmas szamaritánus példája nyomán segítsük! (…)

(…) Cselekedetünk vagy mulasztásunk alapvetően fogja meghatározni jövőnket. Hazai szinten nekünk kell felelősséget vállalnunk jövőnkért: a kérdés rövid távúszintje – miután a menedékkérők túlnyomó többsége tranzitországnak tekint bennünket – csak a már itt levő és a továbbiakban érkező emberek azonnali szükségeire és az adminisztratív intézkedések emberi kivitelezésére terjed ki. Itt a keresztény értékek gyakorlásának és okos, hatékony állami és karitatív intézkedéseknek van helyük. (…)

(…)Az állam feladata, hogy úgy védje meg hazánk érdekeit, hogy közben minden menekült számára emberséges bánásmódot biztosít. Az egyházak és civilszervezetek feladata, hogy személyes odafigyeléssel és humanitárius segítségnyújtással egészítsék ki az állam által biztosított alapellátást. Ezek mellett fel kell készülnünk azoknak a menekülteknek a hosszú távú integrálására, akiket Magyarország befogad. (…)

(…) Az emberi jogi jogsértések és a vallási alapú üldöztetés miatt bekövetkezett menekülés, annak nemzetközi geopolitikai és ökológiai okai, mechanizmusai és hatásai nehezen átláthatók, manipuláltak és általunk közvetlenül nehezen befolyásolhatók. Ennek ellenére mindannyiunk felelőssége, hogy megértsük a világban végbemenő folyamatokat. Mára a Közel-Keleten tarthatatlan szociális-társadalmi helyzet alakult ki, amelyért a gyarmatosító múlt, a bipoláris rendszer torzító hatása a függetlenedés után, az iszlámon belüli vallásháború és a törzsi-etnikai széthúzás, illetve a népesedés és a klímaváltozás nyomása egyaránt felelős. (…)

(…) Az ügy tragikus terhe miatt fokozott felelősséget érzünk arra, hogy figyelmünket erre a kérdésre összpontosítsuk. Hosszú távú megoldásához látnunk kell, hogy Európa sajnos rendkívül mélyen ható identitásválságot él át. Jeleit látjuk annak, hogy már folyamatban van egy ébredés Európában, melynek során az emberek  kénytelenek mélyebben átgondolni, hogy mik is tulajdonképpen a zsidó-keresztény alapon álló, közös európai és demokratikus értékek, amelyeket vallunk és védünk. Ilyen értékek nélkül nincs esélyünk e globális probléma megoldására és a menekültek integrálására.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top