+ Irodalom

Kertész Imre: Európa hamarosan aláhanyatlik az öngyilkos liberalizmusa miatt

Kertész Imre

Beszélnék arról, hogy a muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát, és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával.

Kertész Magda hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy férje, a Nobel-díjas Kertész Imre ma is aktuálisnak tartja több évvel ezelőtt írt szövegét, amelyet hétfőn szemlézett a Magyar Idők a Fria Tider szélsőjobboldali svéd lapból.

Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik. Európa alkotta meg Hitlert, és Hitler után a kontinensnek nincsenek érvei: a kapuit szélesre tárja az iszlám előtt, nem mernek többé beszélni fajról és vallásról, miközben az iszlám csak az idegen fajokkal és vallásokkal szembeni gyűlölet nyelvét ismeri

– idézte Kertész Imre A végső kocsma című, a Magvető kiadónál tavaly megjelent kötetét a lap.

Beszélnék arról, hogy a muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát, és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával. (…) Mindig ugyanúgy végződik: a civilizáció eléri az érettség bizonyos fokát, ahol már nemcsak hogy nem képes megvédeni önmagát, hanem látszólag érthetetlen módon a saját ellenségét imádja

– olvasható a Magyar Időkben.

Kertész Magda elmondta, hogy a 2014-es könyv a Nobel-díjas író 2002 és 2009 között született írásait tartalmazza. Hozzátette, hogy ebből a könyvből való a Magyar Idők által vett idézet, a szöveg pedig évekkel ezelőtt született.

A szöveg nem gyűlölködő és nem kitaszító, ez csak egy szomorú megállapítás, amelyet Kertész Imre így lát

– fogalmazott az író felesége a magyar mellett franciául, németül és svédül is megjelent kötetben olvasható írásról.

Az író felesége hozzátette, hogy Kertész Imre minden egyes szövegét alaposan átgondolja, és minden írását – így A végső kocsma című kötetben foglaltakat is – vállalja. Kertész Magda úgy véli, hogy

a mostani helyzetre is ráillő írás egyfajta jóslat, amely kezd beteljesülni.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Egyet kell hogy értsek Kertész Imrével. Ezek a menekültek – ha nem is az Iszlám vallás fanatikusai, – háborús, nyomorult, pusztuló világokból menekülnek ide hozzánk. Nem mondom, hogy nálunk minden rendben, de ők egy brutálisan traumatizált életet hoznak magukkal. El nem tudom képzelni, mekkora kegyetlen mentális sérüléseket okozhat olyan környezetben felnőni, mint amiben ők nőttek fel, viszont azzal, hogy megérkeznek európába, nem vállnak egyszerre egészséges, az erőszakot megvető, szabadságszerető individualistákká, hanem elszeparálódnak a nyugati társadalomtól és saját szubkultúrákban fognak élni, amelyek soha nem végződnek jól.

  2. Hegedűs Imre szerint:

    Az eddig érkezett kétszázezer menekült Az EU lakosságának néhány ezreléke. Nem is feltétlenül mind muzulmán: honnan tudjuk hányan menekültek éppen fanatikus muzulmánok elől a vallásuk miatt? Az előítéletek nem vezetnek sehova… Minden menekülőt önmagában kell megítélni.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top